Cancerul pulmonar este cel mai mortal tip de cancer, iar estimările arată că ar fi responsabil pentru 1,6 milioane de decese în fiecare an. Tumorile se dezvoltă și într-o altă parte a corpului, fie că e vorba de creier, de ficat sau chiar de oase. Prin urmare, devin și mai greu de tratat.

Dar oamenii de știință americani au descoperit că de mare ajutor le-ar putea fi capsaicina, acel compus din ardei care îi dă gustul iute. La testele efectuate pe celule umane, au aflat că substanța împiedică răspândirea tumorilor. Rezultatul s-a confirmat și în studiile cu șoareci care au consumat capsaicină. Compusul inhibă activitatea unei proteine care controlează dezvoltarea celulelor canceroase.

Descoperirea nu înseamnă că ar trebui să ne înscriem la concursuri de mâncat ardei iute, pentru că riscăm iritații gastrointestinale. Însă dacă e să luăm în calcul un alt studiu recent, un consum moderat ne-ar putea prelungi viața cu 13 procente.

Citește și