„În scopul prevenirii și limitării răspândirii virusului COVID-19, Armata României nu va mai participa la exercițiile Saber Strike, respectiv Swift Response, conectate Exercițiului Defender Europe 20. Sănătatea militarilor și a populației din jur reprezintă o prioritate maximă pentru Armata României”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

„Decizia anulării participării s-a fundamentat în urma analizei cu partenerul strategic și națiunile gazdă”, se mai arată în comunicat.

În contextul epidemiei de coronavirus şi al stării de urgenţă decretate de preşedintele Klaus Iohannis, Ministerul Apărării adaugă că „armata României acționează cu responsabilitate și profesionalism, contribuind la efortul național de combatere a epidemiei, având pregătite forțe și mijloace care desfășoară activități de sprijin al autorităților centrale și locale, la solicitarea acestora”.

NATO a anunţat deja că va reduce amploarea Defender-Europe 20, exerciţiu militar la care urmau să participe 37.000 de militari, programat să înceapă în aprilie și să dureze până în mai, în şapte ţări europene.

Comandamentul forţelor americane în Europa a spus, la rândul său, că „exerciţiul a fost modificat ca mărime şi amploare”, iar toate mişcările de personal şi echipamente din Statele Unite în Europa au încetat.

Aceste manevre, cele mai mari planificate de NATO în acest an, urmau să fie efectuate în şapte ţări europene: Belgia, Olanda, Germania, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Au fost înregistrate cazuri de coronavirus în toate aceste ţări, unde urmau să fie desfăşurate trupe din 17 state aliate şi partenere.

Conform Agerpres, planul iniţial prevedea participarea militarilor români la exerciţii în Estonia, Letonia şi Georgia a unor detaşamente din cadrul forţelor terestre, aeriene şi navale, însemnând aproximativ 400 de militari şi 50 de mijloace tehnice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și