RWEA reprezintă peste 100 de companii din sectorul energiei eoliene: producători de energie, furnizori de echipamente, consultanţi, avocaţi, bănci şi firme de construcţii.

"Am depus o plângere oficială la DG Competition (Direcţia Generală pentru Concurenţă - n.r.) în numele tuturor membrilor noştri, pe 14 iunie. Am fost întrebaţi de cei de la Bruxelles dacă vrem ca plângerea noastră să fie anonimă, dar am precizat că nu este nevoie", a spus David.

Autorităţile de la Bruxelles trebuie să solicite punctul de vedere al Guvernului de la Bucureşti pe această temă şi să transmită un răspuns către RWEA. David a precizat că Asociaţia nu a primit până acum un răspuns la această plângere, dar estimează că lanţul procedural va fi reluat la începutul lunii septembrie, după finalizarea perioadei de vacanţă.

Potrivit lui Ionel David, modificările aduse legislaţiei afectează principiul neretroactivităţii, întrucât se aplică inclusiv producătorilor de energie verde care sunt în prezent în funcţiune.

"România riscă să primească sancţiuni dacă se constată că a încălcat principiile europene, însă scopul nostru nu este acesta. Noi ne dorim să fie oprită aplicarea ordonanţei şi să se revină la schema de sprijin dinainte de 1 iulie", a punctat reprezentantul RWEA.

Grupul ceh CEZ a anunţat miercuri că a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la decizia României de a amâna acordarea unor certificate verzi, măsură care ar putea costa compania până la 66 milioane euro pe an. "Această măsură contravine principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, în special celui referitoare la libera mişcare a capitalului", susţine CEZ, care operează în România cel mai mare parc eolian terestru din Europa.

La rândul său, Comisia Europeană a anunţat că urmăreşte situaţia din Romania. "Mai multe reclamaţii din partea actualilor sau viitorilor beneficiari sunt investigate, de asemenea", a declarat purtătoarea de cuvânt Marlene Holzner, într-un comunicat. "Comisia îşi va prezenta opiniile cu privire la schemele de sprijin pentru energiile regenerabile precum şi cu privire la intervenţiile guvernamentale în sectorul energetic pe larg, în toamnă", a adăugat ea.

Reprezentanţii Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei au declarat, pentru AGERPRES, că nu au primit până acum vreo solicitare de la Comisia Europeană legată de vreo plângere depusă la Bruxelles de către investitorii din domeniul energiei regenerabile.

"În data de 2 august, s-a transmis CE notificarea prealabilă simplificată (prenotificare) a Legii nr. 220/2008 cu modificările şi completările ulterioare, republicată. Schema de exceptare parţială a unor consumatori se va notifica separat pentru autorizare la CE, înainte de iniţiativa legislativă (HG)", au adăugat oficialii Departamentului pentru Energie.

Prin OUG 57/2013, Guvernul a decis să amâne acordarea unui certificat verde pentru energia eoliană şi microhidrocentrale şi a două certificate pentru energia fotovoltaică. Recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv din 2018 pentru cele eoliene. O altă prevedere importantă se referă la limitarea acreditării producătorilor de energie verde până la atingerea ţintelor anuale stabilite în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și