Atac la pilonul doi de pensii, semnalat de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Câștigurile ar putea fi supuse impozitării progresive din cauza unei ambiguități a legii.
Asociația atrage public atenția asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private, începând cu 1 ianuarie 2024.
Potrivit Economedia, este vorba despre Pilonul II obligatoriu și III facultativ, asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca „pensii speciale”).
Amintim că în ultimele săptămâni încercările de a aduce schimbări sistemice la Pilonul II de pensii s-au intensificat.
Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive.
Acestea sunt mai mari și ajung la 15% sau 20%, la fel ca cele aplicabile câştigurilor de capital.
Atac la pilonul doi de pensii: APAPR cere menținerea cotei de impozitare
APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin OUG a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferența dintre principiul contributiv care guvernează pensiile private și cel necontributiv al pensiilor speciale.
Practic, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.
„Miza acestei necesare clarificări legislative constă în plăți de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăților realizate de fondurile de pensii private fiind în creștere exponențială.
Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI și Pilonul III) au făcut plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde RON către aproape 210.000 de beneficiari.
Doar pe Pilonul II, plățile sunt estimate să ajungă la un miliard de lei în 2023, aproape cât suma de 1,1 miliarde de lei plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creștere exponențial este estimat să continue și anii următori” precizează asociația, citată de Economedia.
Preluare: Alba24.ro