”În total, au fost lansate peste 70 de rachete. Conform informaţiilor preliminare, 38 de rachete de croazieră (Kh-101 / Kh-555) au fost lansate de opt bombardiere strategice Tu-95M dinspre Marea Caspică şi Volgodonsk, regiunea Rostov”, menţionează un anunţ al forţelor aeriene ucrainene.

”Inamicul a lovit de asemenea cu 22 de rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave ale Flotei Mării Negre. În plus, Ucraina a fost atacată dinspre Marea Neagră cu rachete de croazieră lansate de bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22M3, precum şi cu rachete ghidate lansate de avioane de vânătoare SU-35”, mai precizează sursa citată.

Totuşi, instalaţii energetice au fost lovite în regiunea capitalei Kiev, în regiunea central-vestică Viniţia şi cea sudică Odesa, în aceasta din urmă fiind sistată furnizarea apei după ce alimentarea cu energie a staţiilor de pompare a fost oprită.

Guvernatorul regiunii Kiev a declarat că aproximativ 40% din locuitorii acesteia nu mai au curent electric după raidul de luni. Potrivit unor oficiali locali, asupra capitalei Kiev au fost lansate 10 rachete, din care 9 ar fi fost doborâte.

După mai multe ore în care au fost auzite sirenele de raid aerian, preşedintele Volodimir Zelenski a apărut la televizor anunţând că majoritatea rachetelor inamice au fost doborâte, el dând asigurări că ”poporul nostru nu renunţă niciodată”. Potrivit agenţiei DPA, Zelenski a spus că au fost doborâte peste 30 de rachete.

Rachete sau fragmente de rachete interceptate de antiaeriana ucraineană au căzut peste o zonă locuită în oraşul Zaporojie, omorând două persoane şi rănind alte trei, printre care şi un copil mic.

După explozia de pe podul Crimeii, Rusia a lansat ca represalii în octombrie o serie de atacuri asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a încerca astfel să aducă Kievul la masa negocierilor şi a diminua potenţialul de luptă al Ucrainei în războiul declanşat în februarie prin agresiunea rusă.

În precedentele valuri de atacuri ruseşti cu rachete şi drone, ultimul fiind pe 23 noiembrie, antiaeriana ucraineană a doborât circa două treimi din rachete.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și