”O echipă de inspectori sanitar-veterinari a efectuat marţi, 27 septembrie, împreună cu reprezentanţii poliţiei, un control în piaţa agroalimentară din Alba Iulia. Unul dintre comercianţii aflaţi în piaţă a expus spre comercializare ciuperci fără a deţine vreun document privind provenienţa, calitatea şi conformitatea produsului. Persoana în cauză a declarat inspectorilor DSVSA Alba că nu a existat niciun cumpărător pentru ciupercile expuse, iar întreaga cantitate adusă a pus-o la dispoziţia autorităţilor pentru a fi distrusă”, se menţionează în comunicat.

În urma controlului s-a constatat că ciupercile au fost culese din pădurea de la marginea oraşului Zlatna.

”Astfel de ciuperci nu sunt destinate consumului uman şi pot reprezenta un real pericol pentru sănătatea consumatorilor”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, astfel de controale vor continua în toate pieţele din judeţul Alba.

Conform legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în pieţe este permisă comercializarea doar a produselor alimentare care fac obiectul specificat în documentul sanitar-veterinar emis de autoritatea competentă locală, respectiv DSVSA Alba.

De asemenea, în pieţe pot fi vândute doar produse pentru care se deţine atestat de producător sau produse care provin din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

”Amintim consumatorilor să nu cumpere ciuperci din surse neautorizate. Consumul ciupercilor din pădure – fără a fi analizate, culese de către persoane neabilitate – sau din alte locuri necunoscute, reprezintă un risc major pentru sănătate şi poate cauza intoxicaţii acute la consumatori. Ciupercile necomestibile se pot confunda foarte uşor cu cele comestibile, fiind recomandată achiziţionarea lor doar din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar: magazine şi depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, aprozare, ciupercării sau alte unităţi de profil”, se mai arată în comunicatul DSVSA Alba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și