„Decizia permite să avem mai mulţi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare”, a declarat Scott Morrison, sâmbătă, criticat pentru modul în care a gestionat incendiile violente care au izbucnit septembrie și au căpătat o amploare tot mai mare.

Un general două stele a fost numit pentru a superviza intervenţia armatei, iar HMAS Adelaide – o navă de debarcare cu elicoptere – a fost desfăşurată pentru a contribui la efortul de luptă contra focului.

De mai multe luni, armata australiană îşi aduce ajutorul în materie de recunoaştere aeriană, cartografie, căutare şi salvare, logistică şi sprijin aerian.

Circa 2.000 de militari au fost deja desfăşuraţi.

„Guvernul nu a luat această decizie superficial”, a afirmat ministrul Apărării, Marise Payne. „Este pentru prima dată când sunt mobilizaţi atât de mulţi rezervişti. Cred că este pentru prima dată în istoria ţării noastre”, a subliniat ea.

Un număr mai mic de rezervişti au fost desfăşuraţi pentru a lupta împotriva incendiilor în statul nord-estic Queensland.

Sfârşitul de săptămână se anunţă catastrofal pe frontul incendiilor.

Temperaturile caniculare aşteptate sâmbătă – depăşind 40 de grade Celsius – vor fi însoţite de vânturi violente care riscă să înteţească unele incendii de vegetaţie care ard în întreaga ţară de patru luni, majoritatea scăpate de sub control.

De la începutul anotimpului de incendii în septembrie, cel puţin 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, alte zeci sunt date dispărute şi peste 1.300 de case s-au transformat în cenuşă.

Se estimează că jumătate de miliard de mamifere au murit arse de vii.

O suprafaţă de două ori mai mare decât Belgia a ars.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și