Van der Bellen era creditat cu 53,6% din voturi, față de 46,4% pentru Hofer, potrivit primelor estimări. Hofer a primit circa 1,9 milioane de voturi, față de peste 2 milioane de voturi câștigate de Van der Bellen, arată aceleași estimări, potrivit EFE.

Estimările făcute de ORF au la bază contabilizarea a 58% dintre buletinele de vot. Marja de eroare este de 1,2 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că înfrângerea lui Hofer era aproape sigură.

De altfel, Partidul Libertății (FPO, de extremă dreapta) a recunoscut deja înfrângerea candidatului său Norbert Hofer, potrivit AFP. “Doresc să-l felicit pe domnul Van der Bellen pentru acest succes”, a declarat secretarul general al FPO, Herbert Kickl, la televiziunea publică.

“Ideea este că lucrurile nu prea au ieșit (cum voiam). În acest caz, establishment-ul — care s-a pus pe treabă pentru a bloca, a obstrucționa și a împiedica înnoirea — a câștigat”, a mai spus el, citat de Reuters.

Van der Bellen a fost felicitat de însuși Hofer. “Îl felicit pe Alexander Van der Bellen pentru succesul său și le cer tuturor austriecilor să rămână uniți și să conlucreze. Toți suntem austrieci, nu contează ce-am decis la urne”, a scris Hofer într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

“Dragi prieteni. Vă mulțumesc, m-ați sprijinit într-o manieră minunată și sunt nespus de trist că nu a mai funcționat o dată. M-ar fi încântat să pot avea grijă de Austria noastră”, a adăugat el.

La rândul său, șefa Verzilor, Eva Glawischnig — partid pe care Van der Bellen l-a condus ani la rândul — a vorbit despre “o zi istorică” la aflarea estimărilor, potrivit EFE.

În toate circumscripțiile în care s-au făcut sondaje la orele 16:20 GMT (votul s-a încheiat la ora 16:00 GMT, iar primele estimări făcute de ORT erau așteptate către ora 16:15 GMT — n.r.), Van der Bellen înregistrase procente mai bune comparativ cu cele înregistrate la 22 mai, în turul doi al scrutinului prezidențial, invalidat de justiția din această țară.

Este a doua victorie pentru Van der Bellen în această neobișnuită cursă electorală, notează DPA, care amintește că în luna mai candidatul independent câștigase cu 50,3% din voturi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet