O analiza intocmita recent de catre reprezentantii Consiliului Judetean la nivelul tuturor celor 76 de localitati arata ca, pentru incheierea acestor lucrari intrate in pana ar fi nevoie de peste 200 de milioane de euro. Asta inseamna ca, la nivelul de finantare pe care il asigura in prezent Guvernul, ar trece aproximativ 20 de ani pana cand toate investitiile incepute in Maramures vor fi acoperite integral.

Cu un buget de austeritate maxima, anul acesta s-a dat prioritate datoriilor restante pe care le aveau unitatile administrativ-teritoriale din Maramures. Primarilor li s-a spus sa isi ia gandul de la proiectele indraznete cu care si-au cucerit electoratul si sa puna in stand-by investitiile incepute, chiar daca fiecare luna care trece inseamna bani pierduti ca urmare a gradului de degradare care afecteaza executiile.

Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ), Gabriel Zetea, a aratat, pentru eMaramures, ca analiza a evidentiat sute de astfel de proiecte incepute si lasate de izbeliste in lipsa resurselor financiare, unele dintre ele fiind demarate chiar de administratia judetului. El pune vina pe seama fostei guvernari PDL, care a permis lansarea unor proiecte cu toate ca nu a existat suportul bugetar necesar in perspectiva derularii lor.

“Din pacate, in Romania, din 2009, fiecare ministru, fiecare reprezentant al Guvernului care venea in teritoriu promitea primarilor sprijin pentru deschiderea anumitor proiecte. Se deschideau fie proiecte de drumuri, apa, canalizare, scoli, pe fiecare palier. Toate aceste promisiuni pe care le-au facut acei ministri la vremea respectiva nu au fost acoperite si de bani. Am ajuns in situatia ca astazi, in urma analizelor facute la nivelul CJ, sa avem un necesar de aproximativ 6 mii miliarde de lei vechi, circa 200 de milioane de euro, pentru a fi finantate toate santierele deschise de primarii si de CJ”, a punctat Gabriel Zetea.

Oficialii CJ se vad depasiti de aceasta situatie, aratand ca finalizarea lucrarilor e conditionata de alocarile bugetare. Numai ca an de an se dovedeste ca sumele disponibile sunt tot mai mici. “Disponibilul de bani avut in acest an, conform alocarilor din partea Finantelor, a Guvernului sunt de 300 de miliarde de lei vechi. Ele reprezinta 0,5% din total. Intr-adevar e o suma mult prea mica, pe care nici nu stim cum sa o impartim”, a precizat Zetea.

Autoritatile sunt constiente de faptul ca investitiile demarate se degradeaza cu fiecare zi in care nu se mai lucreaza, astfel incat va fi nevoie de si mai multi bani pentru finalizarea lor. “Sunt foarte multe santiere aflate in lucru, in cadrul administratiei locale, care in acest moment se degradeaza. Pentru ca nu mai sunt investitii si pierdem cu totii, pentru ca sunt banii romanilor care au fost investiti acolo. Vom avea nevoie de o suma mult mai mare pentru a continua lucrarile acolo”, a mai spus Zetea.

Primarii maramureseni spun ca s-au vazut nevoiti sa-si regandeasca prioritatile, in conditiile in care de ani de zile sunt obligati sa stea in stand-by cu lucrarile incepute. Ei arata ca au proiecte pentru care ar putea fi anulate licitatiile facute deoarece banii promisi pentru lucrari nu au mai venit. Intr-o astfel de situatie se afla si comuna Farcasa, unde pana la finele anului ar trebui sa se inceapa constructia unei gradinite, dar, din lipsa de fonduri, se va taia de pe lista investitia.

„Sunt mai multe proiecte, de exemplu blocurile ANL au stationat si anul trecut si anul acesta. Avem vreo cinci-sase proiecte blocate. Din 2006 am cumparat teren pentru gradinita. E proiectul facut, la Bucuresti, licitat si spun ca nu sunt bani. Si fondurile sunt pe Banca Mondiala! Daca nu se schimba pana la sfarsitul anului se pierde tot”, a afirmat primarul Ioan Stegeran.

Alesul local isi pune sperantele in anul 2015, cand ar putea fi castigate mai multe fonduri europene pe Programul de Dezvoltare Regionala 2014-2020.

Alti primari cred ca ar putea primi mai multe fonduri anul acesta, avand in vedere ca au culoarea politica a actualilor guvernanti. Totusi, tinand cont de valoarea ridicata a sumelor de care au nevoie, alesii nu pot estima cand ar putea fi gata cu actualele investitii.

„Avem sase proiecte in Rona. Avem camin cultural, drumuri, DC 16, avem canalizare, reabilitarea apei si avem scoala, unde n-am primit bani din 2009. Ne-ar trebui vreo sapte milioane de euro. Acuma daca noi suntem la guvernare 100 % primim, dar numai Dumnezeu stie cand vom finaliza proiectele... Nu pot sa promit nimic, fiindca cine promite minte”, a declarat, pentru eMaramures, primarul comunei Rona de Sus, Ioan Romaniuc.

Reprezentantii CJ se bazeaza acum pe rectificarea bugetara anuntata pentru luna iulie, chiar daca dupa aceasta repartizare sumele nu vor acoperi nici macar un sfert din necesar. Cand vine vorba despre perioada in care ar putea fi duse la bun sfarsit aceste lucrari, oficialii administratiei judetene evita sa dea un raspuns concret, pentru ca nu au de unde sa stie ce sume vor fi atrase in Maramures in anii urmatori. Acestia recunosc insa ca vor trece foarte multi ani pana cand santierele incepute in anii trecuti vor fi inchise.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și