O doză de 250 ml conţine, în medie, 80 de miligrame de cafeină. În comparaţie, un espresso are între 40 şi 75 de miligrame.

Taurina este un alt ingredient. Vorbim despre un aminoacid, produs de organismul uman, care se găseşte în bilă, în ţesutul pulmonar şi în muşchi. Cea conţinută de băuturile energizante este obținută sintetic.

Unii producători includ printre ingrediente extract de guarana și ginseng. Ambele au cofeină.

Ne explică expertul în toxicologie Coriolan Ulmeanu: ”Alte surse de cofeină provin din guarana și ginseng, care sunt adăugate acolo. E adaugată taurină, împreună cu alcoolul are efecte dezatruoase pe sistemul nervos central.

Datorită efectului psihoactiv al băuturii enegizante, cei mai mulți consumatori apreciază că pot consume mai mult alcool decât ar putea sa consume în mod obișnuit. Inima bate prea repede. Apare hipertensiunea. De aceea, nu combinați alcool cu băuturi energizante.”

Prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu: ”S-au demonstrat efecte cardiovasculare foarte importante - tahicardia, hipertensiunea, dilatație de coronare. S-a demonstrat dilatarea arterelor coronare cardiace cu consecințe majore- tulburări de ritm”.

Cu cât vârsta consumatorul e mai mică, cu atât efectele sunt mai importante. De aceea, atenționările sunt în special pentru adolescenți.

Dacă băuturile energizante sunt consumate accidental de către un copil mic, mergeti de urgență la spital.

Copilul are nevoie de reechilibrare hidro-electrolitică și de monitorizare cardiacă 8-12 ore.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și