In Joia Mare se citesc pasaje de la toti cei patru sfinti evanghelisti, credinciosilor veniti in lacasurile de cult fiindu-le aduse in memorie cateva dintre cele mai importante momente din viata Mantuitorului. Momentul culminant al zilei il reprezinta Cina cea de Taina, atunci cand s-a instituit Taina Sfintei Euharistii.

„Denia de joi seara, a celor 12 Evanghelii, ne trece prin fata ochilor sufletesti toata patimirea, suferinta, procesul, batjocorirea, palmuirea, scuiparea, in cele din urma imbracarea cu haina de ocara si incununarea cu coroana de spini a Mantuitorului, rastignirea si apoi moartea pe cruce a Domnului, spaland cu sangele sau nevinovat pacatele intregii omeniri”, a precizat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.

Dupa slujba celor 12 Evanghelii se obisnuieste, mai ales in Transilvania, sa nu se mai traga clopotele pana in noaptea de Inviere, pentru a sublinia atmosfera de doliu. Astfel, intregul univers pare „incremenit” in fata acestui moment in care Fiul lui Dumnezeu ajunge sa fie rastignit tocmai pentru rascumpararea pacatelor neamului omenesc.

„Tocmai si clopotele au tacut, pentru ca sunt incremenite, ca si toata firea si zidirea si tot universul, de ceea ce s-a petrecut, si anume oamenii nerecunoscatori, L-au omorat pe Fiul lui Dumnezeu. Voind, a primit insa Mantuitorul sa moara pentru noi ca sa ne daruiasca invierea si viata vesnica”, a mai spus PS Iustin Sigheteanul.

In cadrul slujbei din Joia Mare, cel mai important moment il reprezinta scoaterea Sfintei Cruci din Sfantul Altar si purtarea ei pana in mijlocul bisericii. Apoi, Crucea este luata din mijlocul bisericii pentru denia de vineri seara.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și