Printre cei aflaţi la conducerea urbei, se numără şi edili care au evaluat situaţia şi admit că se impune o intervenţie la nivelul întregului oraş, pentru fluidizarea traficului rutier şi evitarea accidentelor în rândul celor care circulă pe jos. Pentru că, deşi marcate, trecerile pentru pietoni nu conferă decât o minimă siguranţă celor care traversează strada.

Consilierul local Adrian Todoran, liderul Mişcării Populare Maramureş, afirmă că în primul rând trebuie semaforizate zonele în care se găsesc şcoli şi licee, iar apoi trecerile din apropierea centrelor comerciale aglomerate. „Este o problemă care se agravează pe zi ce trece şi trebuie să facem ceva. Nu putem sta nepăsători, indiferent de condiţia noastră în trafic, şi să spunem că nu ne interesează. Cu toţii ne-am lovit de traficul infernal de dimineaţă, când copiii şi tinerii se duc la şcoală. În intervalul 7 – 9, se circulă bară la bară prin tot oraşul. La fel se întâmplă şi la prânz sau după masă, când elevii ies de la cursuri, iar părinţii vin să îi ducă acasă cu maşina.

În cele mai multe cazuri, faptul că timp de câteva ore elevii traversează pe trecere fără nicio altă restricţie, duce la blocarea traficului rutier şi le pune viaţa în pericol, din cauza numărului mare de şoferi care doresc să se deplaseze cât mai repede. Nu doar în apropierea unităţilor de învăţământ se întâmplă asta. Ci şi în zone comerciale, cum ar fi Piaţa Izvoarele, unde zeci de pietoni traversează strada în fiecare minut, blocând sensurile giratorii din apropiere şi ducând la formarea de cozi imense de autovehicule”, spune Todoran.

În opinia sa, semaforizarea trecerilor de pietoni din zonele respective este una dintre soluţiile care se impun a fi luate de Comisia de Circulaţie, ce funcţionează la nivelul Municipiului Baia Mare. S-a dovedit în timp că semafoarele sunt eficiente, cele amplasate pe Bulevardul Bucureşti fluidizând circulaţia şi reducând semnificativ numărul pietonilor accidentaţi. În acest sens, Adrian Todoran se va adresa executivului Primăriei.

„Cei mai în măsură să spună în ce zone se pot amplasa astfel de semafoare sunt membrii Comisiei de Circulaţie. La proxima şedinţă de Consiliu Local, le voi solicita un punct de vedere şi identificarea zonelor fierbinţi ale oraşului. De asemenea, trebuie făcut un calcul şi văzut ce costuri impune investiţia. Iar votul meu ca şi ales local va fi pentru alocarea sumelor necesare”, mai precizează Todoran. În prezent, în oraş funcţionează doar câteva semafoare exclusiv pentru pietoni, în câteva zone aglomerate, printre cele mai frecventate fiind Bulevardul Bucureşti şi Strada Gheorghe Şincai.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și