Lucrarea se doreste a fi una laborioasa si va cuprinde date incepand cu anul 2001. Este nevoie de o asemenea lucrare care sa ramana marturie in timp, daca avem in vedere faptul ca fenomenul cultural trece si el printr-o criza, fiind dependent de realizarile economice.

Conducerea Bibliotecii judetene a prezentat intr-o conferinta de presa cateva date statistice despre realizarile anului 2014 dar si despre planurile care se fac pentru anul 2015.

Intr-o perioada de criza economica, cand foarte multe institutii de cultura sufera de pe urma slabei finantari, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare se poate lauda cu o un volum mare de carti achizitionate pentru cititori. Colectiile institutiei, la sfarsitul anului 2014, au depasit 680.000 de unitati de biblioteca.

„Uneori activitatile aproape ca ne doboara. Daca ar fi sa ne gandim doar la cea de achizitie si prelucrare. Daca in 2013 am avut un volum urias de achizitie, asta s-a repercursionat si in 2014. Pentru ca am terminat prelucrarea cartilor din 2013 abia in a doua jumatate a anului 2014. Oricum, cu achizitii, cu donatii primite, am depasit ceea ce de obicei depaseam. Adica, unitatile de biblioteca intrate, care au fost in numar de 21.573 si lucrul acesta ne asaza din nou si definitiv, dupa 10 ani, in fruntea institutiilor colegiale din tara”, a precizat Teodor Ardelean, director Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare.

Si pentru viitor conducerea institutiei are planuri indraznete. Pentru ca nu toate activitatile pot fi prezentate publicului, se doreste realizarea unei „Cronici” a activitatilor zilnice derulate de angajati sau in colaborare cu alte persoane ori organizatii. Lucrarea va cuprinde date pe o perioada de aproape 15 ani, incepand cu anul 2001.

„Vom merge si retroactiv cu realizarea unei istorii bine lucrate, a unei cronici a tuturor activitatilor noastre. Pentru ca am constatat ca e nevoie de o astfel de mentiune, de responsabilitate in relatie cu timpul. Cronica vine probabil de la Cronos care era si conceptul de masura a timpului dar si o zeitate care masura timpul oamenilor si al zeilor si acum sub zodia lui Cronos ne vom masura si noi realizarile in unitatile noastre de timp. Pentru ca nu exista unitate de timp pasiv, ci doar de timp activ. Mereu suntem angrenati intr-o sumedenie de activitati”, a explicat Teodor Ardelean.

In ceea ce priveste anul 2015, directorul institutiei considera ca va fi unul destul de greu pentru cultura. Asta deoarece fara plus valoare din activitatile economice, acest domeniu nu poate fi finantat corespunzator.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și