Sunt două elemente fundamentale ale fenomenului teatral, în absența cărora teatrul nu poate exista: spațiul și publicul. Teatrul s-a născut și a trăit mereu ca răspuns al nevoilor spirituale și culturale ale comunității, simbiotic legat de spațiul în care această comunitate a existat.

Festivalul EXCEPTIO înseamnă o reîntoarcere a teatrului în spațiul public, lipsit de limitările pe care le aduce inevitabil spațiul instituționalizat, considerat fiind de o majoritate a populației un spațiu elitist, greu tangibil. Astfel această majoritate pierde contactul cu energiile teatrului, continuu formatoare și modelatoare ale comunității care de fapt îl susține.

Scoțând teatrul în stradă, mergem în căutarea publicului care, de regulă, nu participă la spectacolele din săli. Reprezentațiile outdoor sunt o practică cu tradiție în lume și sunt foarte apreciate de public, mai ales în perioada verii.

Totodată, prin ieșirea actorilor în spațiile importante ale orașului, ne propunem să redăm spațiilor publice ale Băii Mari dimensiunea lor culturală. Nicio altă formă de cultură nu poate reuși mai bine decât teatrul să adune oamenii la un loc, să favorizeze comunicarea.

Spectacolele vor avea loc în Piața Libertății (Centrul Vechi), la Colonia Pictorilor, în baruri, în Sala Studio și sala mare a Teatrului Municipal, iar unele evenimente se vor desfășura în foaier. Pentru că publicul din ziua de azi este foarte divers, propunem evenimente pentru toate vârstele și gusturile: spectacole pentru copii, commedia dell`arte, spectacole de improvizație, spectacole de dramă și de revistă, un concert, performance, spectacol-lectură, un spectacol de dans, o expoziție de scenografie și una de măști.

Protagoniștii acestor evenimente sunt invitați de nivel înalt, "vedetă" fiind Teatrul MASCA din București, trupa cu cea mai impresionantă activitate în domeniul reprezentațiilor stradale. Nu vor lipsi din program spectacole ale Teatrului de Artă București și Asociației Culturale "Art Emotion" Oradea, ale Asociației Culturale "Act—Ar" Arad și ale Asociației "Artimo" Cluj — Napoca. Trei școli de teatru, din Târgu Mureș, Iași și Cluj, vor participa la eveniment cu câteva spectacole de licență. Dorim să atragem absolvenții spre Baia Mare, pentru că orice trupă are nevoie de tineri. Festivalul EXCEPTIO servește, de asemenea, ca bază de selecție pentru viitorii colaboratori ai Teatrului Municipal Baia Mare pentru proiectele din stagiunile care vor urma: regizori, scenografi, coregrafi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și