Cei care doresc să ştie care este nivelul calităţii aerului trebuie să acceseze site-ului www.calitateaer.ro. Modificările efectuate asupra interfeţei web accesibilă publicului au avut ca scop simplificarea şi extinderea accesului la date şi informaţii. În acest sens, a fost modificată harta de pe pagina principală a site-ului web, publicul putând vedea datele pe o hartă dinamică Google Maps. În noua versiune sunt afişaţi simultan indicii generali de la toate staţiile, fiind posibilă vizualizarea instantanee a situaţiei globale a calităţii aerului la nivelul întregii ţări.

# Aer curat în Baia Mare

Cei interesaţi pot afla calitatea aerului din Baia Mare, pot vedea poze cu diferite zone ale oraşului şi pot afla alte informaţii cu privire la substanţele dăunătoare din aer. Deşi în trecut Baia Mare era catalogat cel mai poluat oraş din Europa, în prezent, datele arată un aer curat şi bun din punct de vedere calitativ.

„Acum mulţi ani, Baia Mare era un oraş poluat. Combinatul a poluat fiecare colţ din oraş. Pe vremea mea, funcţiona, multe persoane au avut de suferit din cauza asta. Mulţi dintre cei care au lucrat acolo n-au avut grijă de sănătatea lor. Având în vedere aerul toxic din fabrică, era necesar să ai grijă de tine şi să nu consumi alcool sau tutun. Important este că acum calitatea aerului s-a îmbunătăţit. Eu nu ştiu cum să folosesc calculatorul, dar am să-i spun fiului meu să-mi arate pagina web, să văd indicele”, ne-a declarat domnul Vasile, în vârstă de 70 de ani.

# Tulcea, cel mai poluat oraş din ţară

Conform datelor afişate pe harta site-ului, unul dintre cele mai poluate oraşe din România este Tulcea, unde calitatea aerului este încadrată la categoria „6 – foarte rău” din punctul de vedere al pulberilor în suspensie. De asemenea, calitatea aerului din Galaţi se încadrează la categoria „foarte rău”.

„Am auzit şi eu la ştiri despre Tulcea. Păcat de oamenii de acolo sau de copii care se nasc bolnavi. Ar trebui luate măsuri, nu-i de glumit cu sănătatea. Dacă tot s-a făcut site-ul acesta, putem vedea adevărul despre oraşele din ţară. Multe oraşe au probleme şi nu semnalează nimic. Nu-i vorba numai de ei, afectează toată ţara”, a precizat Florica Şandor, în vârstă de 33 de ani.

Una dintre cele mai puţin poluate zone din România este, conform acestei hărţi interactive, în apropierea localităţii Luduş, judeţul Mureş, unde calitatea aerului este „4 – foarte bun”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și