Și când te gândești că toate birourile instituțiilor (primărie, administrația financiară, poliție, școală, spital etc.) gem de calculatoare. Dar nu orice scule, ci din cele mai performante. Că de, este nevoie de viteză și memorie nu glumă pentru deservirea contribuabilului, potrivit lozincii: Clientul nostru, stăpânul nostru!

Atâta doar că una este lozinca și cu totul altceva realitatea din teren, adică de la ghișeu, unde trebuie să aștepți taman ca pe vremea când toată munca era manuală (ba nu-i personal suficient, ba nu merg programele și aventura se încheie cu clasicul „Vă rugăm să reveniți!”, ba s-a defectat imprimanta, ba funcționarul vorbește și vorbește la telefon, ba...).

Cui, mă rog, folosește că pentru uzul intern al instituțiilor și spre mulțumirea birocraților pur-sânge se scot felurite situații, dar informațiile servite cetățeanului sunt fie după ureche, fie de-a binelea într-o ureche?

Bunăoară, ca bun cetățean (mai există masiva grupare a trăitorilor ce nu vor să știe de obligații), ca bun și onest cetățean, vasăzică, mă străduiesc să-mi plătesc marile și multele biruri până la ultima para. Da, căci fac parte dintre aceia care nu suportă să fie datori statului profund ticăloșit, un stat preocupat doar de soarta clienților înglodați până peste cap în datorii față de el. Însă nu peste mult timp, tocmai eu, bunul platnic, mă trezesc cu o somație din care reiese că recalculările m-au scos cu o datorie nu prea mare, dar care nefiind plătită la timp (sic!), după aplicarea majorărilor și penalităților a devenit de 4-5 ori mai mare ca rămășița scuipată de calculator. Precizez că relatarea de mai sus nu-i un simplu exercițiu de imaginație, ci pătărania unui distins cărturar din zonă.

N.B.: De reținut că majorările și penalitățile sunt puse în funcțiune doar atunci când cetățeanul-neclient este dator statului. Când lucrurile stau invers, cetățeanul se bucură dacă izbutește să-și smulgă bănișorii de la atotputernicul tâlhar. Evident, nici pomeneală de majorări și penaltăți...

Iată motivul pentru care acest obiectiv dorește ca cetățeanul contribuabil să fie servit precis și rapid de calculatoarele instituțiilor. Că doar asta le este menirea: stocarea unui imens volum de date, iuțeală, precizie, degrevarea omului de operațiile repetitive. Și încă ceva. Cheltuielile cu informatizarea se amortizează numai prin reducerea numărului de bugetari. Nicidecum prin joaca de-a disponibilizarea acolo unde nu este cazul, de regulă în teritoriu.

Sighetu Marmației,
George PETROVAI

(Advertorial publicat la comanda candidatului independent Bledea Gheorghe, cod AEP 14160049, mandatar financiar coordonator pe Dl. Tamas Ioan Viorel)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și