Chiar dacă pare ciudată în privinţa valorii colosale, această amendă îşi are rădăcini într-o istorie mai veche a regulilor de circulaţie rutieră, datând din 1921.

Sistemul finlandez de aplicare a amenzilor rutiere, ce funcţionează prin aplicarea "pedepselor progresive", are ca bază venitul impozabil al celui care se face vinovat de încălcarea regulilor de circulaţie.

În cazul de faţă, milionarul Reima Kuisla, care s-a încumetat să circule cu 103 kilometri pe oră într-o zonă unde limita de viteză era de 80 de km pe oră, a avut ca bază de calcul al amenzii venitul de 6,5 milioane de euro, după impozitare, potrivit documentelor fiscale pe anul 2013, scrie The Guardian în ediţia electronică.

Aceasta nu este însă cea mai mare amendă rutieră din Finlanda sau din alte ţări care au un asemenea sistem. În 2002, directorul executiv al companiei Nokia a primit o amendă de 116.000 de euro pentru că a gonit cu motocicleta lui, Harley Davidson, depăşind limita de viteză.

Când un contravenţionist rutier este prins de poliţişti, acesta trebuie să raporteze venitul real de care dispune. În trecut, poliţiştii rutieri aveau probleme cu calculul acestor amenzi, pentru că oamenii minţeau asupra venitului lor real. Dar prin noile tehnologii de transmitere rapidă a informaţiilor, poliţistul poate verifica aproape instantaneu dacă un contravenţionist şi-a declarat sau nu venitul real. Sistemul amenzilor progresive se aplică şi în Germania şi Suedia, iar o amendă similară a fost semnalată înurmă cu câţiva ani în Elveţia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și