„A fost mutilată iremediabil una dintre cele mai reprezentative construcţii vechi sighetene, Casa Irsa Béla (str. M. Kogălniceanu nr. 24), construită în stil neobaroc în anul 1904, aflată pe lista monumentelor istorice (cota MM-II-a-B-04710).

Preconizatele lucrări de reabilitare a clădirii despre care se vorbea în presă în urmă cu câteva luni, s-au transformat până la urmă în demolarea barbară a bine-cunoscutului turn poligonal şi a frontonului pe care se aflau iniţialele proprietarului şi anul construcţiei.

Pentru că discutăm despre distrugerea unui monument istoric (protejat prin Legea 422/2001), aşteptăm reacţiile urgente ale Direcţiei Judeţene pentru Cultură, ale Inspectoratului Judeţean în Construcţii şi Consiliului Judeţean Maramureş şi ale Primăriei Municipiului Sighetu Marmaţiei.

Aşteptăm poziţii şi din partea tuturor iubitorilor istoriei şi arhitecturii sighetene şi maramureşene, precum şi din partea politicienilor responsabili şi sensibili faţă de valorile patrimoniale”, a spus sigheteanul Teofil Ivanciuc, cel care a tras un semnal de alarmă pe rețelele de socializare.

„Clădirea de la nr. 24 de pe strada Kogalniceanu face parte din Ansamblul urban Str. Mihail Kogalniceanu, nu este monument istoric de sine stătător, însă a obținut aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor istorice. S-a aprobat mansardarea și consolidarea, cu condiția refacerii aspectului inițial, inclusiv partea metalica de pe coif care va fi recondiționată sau făcută identic”, i-a răspuns Aura Pintea, reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și