Brazilia
O excursie în această țară din America de Sud nu ar fi completă fără a savura o caipirinha dulce. "Este o băutură tropicală, foarte proaspătă, care se poate realiza din diverse fructe, cum ar fi lămâile, portocalele, pepenele verde, piersicile și altele", explică Natalia Polidoro, studentă din Săo Paulo. Ingredientul principal este "cachaça", băutura spirtoasă tradițională a Braziliei, distilată din suc de trestie de zahăr. Spre deosebire de rom, care este fabricat din melasă, cachaça are la bază suc de trestie de zahăr, proaspăt fermentat. Această tărie, cu o popularitate de neegalat în țara sa de origine — are sute de sinonime în portugheză, de la "uísque brasileiro" ("whisky brazilian") la "agua-benta" ("apă sfințită").

Suedia
O invenție pur suedeză, punsch-ul este un lichior realizat dintr-o băutură spirtoasă sud-asiatică importată denumită "arrack". După cum explică suedezul Lucas Lundström, Compania Suedeză a Indiilor de Est a început să importe arrack în 1733, iar lichiorul preparat pe baza sa de suedezi s-a bucurat de "un succes răsunător în înalta societate". Cu o concentrație de alcool de 20%-30%, băutura are o aromă "dulce-picantă" și este de obicei servită cu gheață. În timpul iernii însă, lichiorul trebuie încălzit la 40 de grade Celsius și merge de minune cu supa de mazăre suedeză, adaugă Lundstrom.

Canada
În partea franceză a Canadei, trebuie încercat "Sortilege", un brand de whisky cu sirop de arțar, sfătuiește Anna Demers, rezidentă de la periferia Ottawei. "Am avut întotdeauna un fel de alcool cu sirop de arțar, însă în prezent acesta se produce la scară comercială", adaugă ea. Turiștii se pot delecta și cu un lichior dulce numit "Coureur des Bois", mai popular în rândul femeilor. Anna recomandă turiștilor și seva proaspătă a arțarului, pe care populația indigenă a oferit-o pentru prima dată cu secole în urmă coloniștilor francezi. "Este foarte sănătos să o bei în forma sa originală", povestește ea despre seva cu o concentrație de doar 1%-2% de zahăr și cu o aromă de arțar mai subtilă decât siropul.

Argentina
În această țară este recomandat "mate" (sau "yerba mate"), o băutură cu un aport ridicat de cofeină. "Mate este similar cu ceaiul, doar că tradiția cere să fie băut cu prietenii, trecând băutura de la unul la altul", explică Natalia Romano, studentă la inginerie din Mar Del Plata. La întâlniri, mate este servit într-un vas confecționat dintr-o tărtăcuță specială (Lagenaria siceraria) și este sorbit printr-un pai care are la un capăt un filtru în formă de lingură. Recipientul este trecut de la un prieten la altul și umplut atunci când este necesar. Mate poate fi cumopărat la plic și servit într-o cană obișnuită, adăugând lapte și zahăr după gust. Servită în acest fel, băutura este cunoscută sub numele de "mate cocido" ", a adăugat Romano.

Noua Zeelandă
"Lemon & Paeroa", denumită adesea "L&P", este o băutură destul de populară în Noua Zeelandă, chiar dacă nu și-a câștigat încă recunoașterea la nivel mondial. "Ingredientul principal este apa minerală din orașul Paeroa (nordul țării)", a declarat Raymund Macaalay, rezident din Auckland. Amestecată cu lămâie, se obține "o limonadă acidulată, iubită de Kiwi[s] (denumire sub care sunt cunoscuți locuitorii Noii Zeelande, n.red.)", completează el.

India
În orașul indian Madurai, "jigarthanda" este o băutură populară și răcoritoare, care se vinde pe stradă. Amruth Varshini, un localnic din statul din apropiere, Kerala, asigură că, deși ingredientele băuturii pot părea ciudate — printre care lapte, sirop de sarsaparilla (o plantă agățătoare originară din Mexic, n.red.), sevă de migdal și algele marine cunoscute sub numele de "iarbă chinezească", "rezultatul este pur și simplu minunat". "Jigarthanda" se traduce literal prin "ficat rece" în hindi, dar cuvântul poate avea și alte înțelesuri. " "Jigar" înseamnă "spirit" sau "curaj", iar "thanda", derivat din arabul "thandal" înseamnă căpitan/ vâslaș, [al unei bărci]", povestește el. "Această definiție ne explică de ce la pregătirea băuturii sunt utilizate algele marine, care ar fi fost un aliment de bază al navigatorilor în vremurile de demult", a continuat Varshini.

Statele Unite ale Americii
Alex Pak din Santa Clara, California, s-a gândit la mai multe băuturi — printre care martini sau celebrul ceai dulce de Sud (ceai rece, deosebit de dulce) — înainte de a se decide că "root beer float" (o combinație între o băutură numită "Root Beer" și înghețată) este specialitatea care merită încercată de fiecare turist care vizitează Statele Unite. "Root beer" este o băutură ne-alcoolică, până de curând exclusiv nord-americană, a cărei aromă unică era dată de rădăcina de sassafras (dafin american). Deși, în prezent, producătorii au renunțat la sassafras, din motive de sănătate, aroma sa distinctă este reprodusă de un amestec de condimente, alte rădăcini și arome artificiale. Fiecare stat american are propria sa variantă de "root beer", dar pentru a prepara un "root beer float" trebuie adăugată o lingură sau două de înghetață de vanilie. Specialitatea a fost făcută faimoasă de către lanțul de restaurante A&W, care servesc produsul într-o halbă pusă la rece.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet