Potrivit unei decizii luate de BEC, publicata pe site-ul institutiei, nestiinta de carte nu constituie motiv pentru a intra insotit un alegator in cabina de vot, iar membrii birourilor electorale, persoanele acreditate, candidatii, primarii, viceprimarii si consilierii locali nu pot insoti alegatorii in cabinele de vot.

Totodata, nu pot fi instalate echipamente de inregistrare audio si video in interiorul sectiilor de votare, este permisa preluarea de imagini si sunet, in vederea informarii opiniei publice, exclusiv de catre reprezentantii acreditati ai presei scrise, radioului si televiziunilor, limitata in timp de necesitatea asigurarii ordinii si corectitudinii procesului de votare.

In document se mai precizeaza ca, in cazul suspendarii votarii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare are obligatia de a anunta de indata biroul electoral de circumscriptie, telefonic sau prin alte mijloace.

Imediat dupa incheierea votarii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, in prezenta membrilor biroului respectiv, are obligatia sa adune toate stampilele cu mentiunea "VOTAT" existente in sectia de votare si sa le introduca intr-un plic pe care il lipeste, il semneaza si il stampileaza cu stampila de control a sectiei de votare", se arata in documentul citat.

Decizia BEC mai stipuleaza ca presedintele biroului electoral al sectiei de votare anuleaza buletinele de vot neintrebuintate, prin inscrierea pe diagonala primei pagini a mentiunii "ANULAT" si aplicarea stampilei de control a sectiei de votare; in cazul in care exista pachete intacte cu buletine de vot, mentiunea "ANULAT" se inscrie o singura data pe pachetul respectiv si se aplica o singura data stampila de control a sectiei de votare.

Votul este nul in urmatoarele cazuri, potrivit deciziei BEC pentru alegerile parlamentare partiale: in cazul in care pe buletinul de vot nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare; in cazul in care a fost utilizat un buletin de vot de alt model decat cel legal aprobat sau un buletin de vot fals; in cazul in care stampila cu mentiunea "VOTAT" este aplicata pe mai multe patrulatere ale buletinului de vot sau in afara acestora.

Voturile nule nu intra in calculul voturilor valabil exprimate, se arata in decizia BEC.

De asemenea, votul este valabil exprimat in urmatoarele cazuri: in cazul in care stampila cu mentiunea "VOTAT" a fost aplicata in interiorul unui patrulater inscris pe buletinul de vot; in cazul in care stampila cu mentiunea "VOTAT" nu a fost aplicata conform lit. a) dar totusi atinge oricare dintre limitele unui singur patrulater inscris pe buletinul de vot; in cazul in care stampila cu mentiunea "VOTAT" a fost aplicata conform lit. a) sau b) insa tusul s-a imprimat si pe cealalta parte a foii pe care a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT"; in situatia in care stampila cu mentiunea "VOTAT" a fost aplicata de mai multe ori in acelasi patrulater sau atat intr-un patrulater, cat si in afara oricarui alt patrulater.

Sunt considerate voturi albe buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT", iar voturile albe nu intra in calculul voturilor valabil exprimate, mai precizeaza sursa citata.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și