Dictatorul rus Vladimir Putin se întâlnește frecvent cu cel din Belarus, Aleksandr Lukașenko, pe care încearcă să-l convingă să se alăture Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat Vadym Skibitsky, șef adjunct al serviciilor secrete militare ucrainene, scrie The Kyiv Independent.

Regimul lui Lukașenko este cobeligerant în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Belarusul facilitează tranzitul trupelor și vehiculelor militare ruse și permite să fie folosită ca rampă de lansare pentru rachetele rusești împotriva Ucrainei.

Belarus se pregătește să primească încă 20.000 de soldați ruși

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, Belarus se pregătește acum să primească până la 20.000 de soldați ruși pentru a reface unitățile deja staționate în Ucraina. Mai mult, începând cu 9 octombrie, șase batalioane din Belarus (aproximativ 6.000 de oameni) au fost amplasate lângă granița cu Ucraina.

Pe 4 octombrie, Lukașenko a acuzat Ucraina că a adunat 15.000 de soldați de-a lungul graniței țării cu Belarus, numind mișcarea o „provocare”.

Putin a încercat deja să atragă Belarusul într-un război deschis împotriva Ucrainei în martie, după ce Rusia a organizat atacuri aeriene asupra Belarusului și a dat vina pe Ucraina pentru ele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și