Cele două state învecinate urmează să oficializeze în următoarele luni un acord, aflat în prezent pe cale de finalizare, care vizează rectificarea granițelor stabilite prin tratatul semnat în 1843, scrie cotidianul La Libre Belgique.

Atunci, frontiera a fost stabilită la mijlocul albiei fluviului Meuse, care delimitează cele două state în nord-estul Belgiei. Cursul fluviului s-a deplasat însă de-a lungul anilor, mai ales după o serie de lucrări realizate în anii `60. Negocierile lansate atunci pentru actualizarea traseului urmat de frontieră nu au dus însă la niciun rezultat.

Acordul care va fi încheiat în scurt timp prevede ca Belgia să renunțe la circa 14 hectare dintr-o rezervație naturală aflată pe o peninsulă, respectivele terenuri nefiind accesibile decât prin traversarea teritoriului olandez.

Primarul comunei în care se află aceste terenuri, Vise, a minimalizat consecințele acestei decizii. „Se pierde ceva frumos, dar în vremurile de azi cine vrea să se plimbe de cealaltă parte a graniței poate să o facă fără nicio opreliște”, a declarat Marcel Neven pentru cotidianul belgian.

Acordul prevede de asemenea ca Olanda să cedeze Belgiei o fâșie de teren, de dimensiuni mai mici, în amontele fluviului.

Citește și

Comentarii