Avocatul femeii, Cedric Moisse, a contestat în apel sentinţa din 14 aprilie, deoarece Curtea de Casaţie, cea mai înaltă instanţă a Belgiei, nu a fixat o dată la care Aberkan să poată face apel, deşi a avut la dispoziţie cinci luni în acest sens.

Moisse a institat că instanţa a depăşit „perioada de timp rezonabilă”. Curtea de Apel a fost de acord cu argumentaţia şi a decis eliberarea lui Aberkan, femeia cea mai dur condamnată pentru terorism în Belgia, poreclită de presă „Mama Jihadului”. Judecătorul i-a impus islamistei o serie de condiţii pe care trebuie să le respecte pentru a rămâne în libertate. Astfel, ea nu are voie să viziteze cartierul Molenbeek, de unde provind numeroşi islamişti.

De asemenea, ea trebuie să predea autorităţilor paşapoartele belgian şi marocan, să nu părăsească teritoriul ţării, să se prezinte în mod regulat la secţia de poliţie, să nu iasă din casă între 22 şi 06, să meargă la şedinţe cu un psiholog, într-un centru pentru deradicalizare şi să nu intre pe site-uri care promovează jihadul şi terorismul. În aprilie 2015, Fatima Aberkan a fost condamnată la 15 ani de închisoare, pentru participare la conducerea unei grupări teroriste. Ea şi-a dus cele două fiice adolescente în Siria, în 2013, iar doi dintre fiii săi s-au alăturat ISIS şi trăiesc în Siria de mai mulţi ani.

„Fatima Aberkan are jihadul sub piele. A sacrificat mult pentru această cauză, inclusiv pe unul dintre fiii săi. Timp de mulţi ani era şi-a contaminat anturajul cu idei rele”, a spus procurorul însărcinat cu dosarul în iarnă. El a dovedit că femeia a avut legături cu Nizar Trabelsi, un jihadist tunisian care a fost condamnat pentru asociere cu al-Qaida şi pentru pregătirea de atacuri care să vizeze ţinte american, inclusiv baza aeriană Kleine Brogel din Belgia.

De asemenea, Aberkan a fost acuzată că a avut legături cu Malika El Aroud, un jihadist belgian care a fost condamnat în 2010. Procurorii au evocat şi legături cu Khalid Zerkani, supranumit “Moş Crăciunul jihadului”, unul dintre cei prolifici agenţi de recrutare ai ISIS. Acesta ispăşeşte o pedeapsă de 12 ani de închisoare.

Citește și

loading...