Cele două rachete, depozitate în lăzi de lemn, au fost descoperite sâmbătă de câini special dresați pe aeroportul Nikola Tesla din Belgrad, într-un avion de linie ce sosise de la Beirut, și urmau să fie îmbarcate într-un alt avion cu destinația finală Portland, statul Oregon (SUA).

Potrivit unei televiziuni locale sârbe N1, cele două rachete sunt de tipul AGM-114 Hellfire.

O sursă a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că rachetele erau de antrenament și nu erau echipate cu focos sau sistem de ghidare, indicând că acestea urmau să ajungă în SUA după ce au fost folosite pentru instruirea forțelor armatei libaneze.

Totuși, o sursă belgrădeană a afirmat că experții sunt cei care „vor stabili dacă rachetele erau echipate cu ogive reale sau de antrenament”.

Armata libaneză susține, la rândul său, că ambele rachete Hellfire erau modele de antrenament și că urmau să fie returnate producătorului.

Cele două rachete sunt identice cu cea care a ajuns, din greșeală, în 2014 în Cuba și a fost recuperată luna trecută de oficiali americani și reprezentanți ai producătorului Lockheed Martin. Cuba anunțase că racheta a ajuns dintr-o eroare pe teritoriul său cu un zbor comercial de la Paris.

Cu o lungime de 1,5 metri și o greutate de până la 100 kg, acest tip de proiectil, fabricat de uzinele Lockheed Martin (SUA), are o rază de acțiune de 8.000 de metri și poate distruge orice fel de dispozitive militare, precum și clădiri. Cu astfel de rachete sunt echipate de regulă elicopterele militare de tipul Apache, dar acestea pot fi lansate și de pe platforme terestre sau maritime.

„Confirmăm că încărcătura, transportată spre o destinație îndepărtată, a fost găsită pe aeroportul din Belgrad”, a anunțat compania Air Serbia, adăugând că va „ajuta la anchetă” și că securitatea și siguranța zborului sunt principalele sale priorități.

Cele două rachete erau bine ambalate și au reușit să treacă primele controale de securitate datorită unor documente însoțitoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet