Pagubele au fost destul de însemnate, mai ales în zona Văii Vaserului, astfel că primarii acestor localităţi aşteaptă să primească sume de bani de la nivel central pentru a mai repara din stricăciunile produse de vremea rea.

Localităţile afectate de inundaţiile din perioada 3 - 5 februarie 2017 au fost Seini, Valea Chioarului, Vadu Izei, Sighetu Marmaţiei, Dumbrăviţa, Recea, Onceşti, Vişeu de Sus, Cicârlău, Baia-Sprie, Cerneşti şi Şieu.

În conformitate cu raportul de sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi poluări accidentale din judeţul Maramureş, pentru perioada 3 februarie - 5 februarie, raport întocmit de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, pagubele evaluate în cele 12 Unităţi Administrativ-Teritoriale afectate (în total 21 localităţi) sunt în valoare totală de 2.237,198 mii lei.Judeţul Maramureş s-a confruntat din nou cu situaţii de urgenţă în perioada 22-28 februarie, de data aceasta localităţile afectate fiind Târgu Lăpuş, Bistra şi Cerneşti.

Comuna Cerneşti, inundată de două ori

Singura localitate din cele mai sus enumerate care a avut probleme atât la început de februarie, cât şi la final de lună a fost Cerneştiul. Primarul Giurgiu Vasile spune că pagubele produse se ridică la suma de 40.000 lei, bani pe care administraţia locală îi aşteaptă de la Guvernul României.

„Noi am avut inundaţii în data de 3 februarie. Atunci a fost inundată o suprafaţă de 10 hectare teren arabil, cu lucernă şi trifoi.

Cauzele au fost legate de topirea zăpezilor, creşterea neaşteptată a temperaturilor şi s-au format blocaje de gheaţă. Apoi, la finele lunii februarie, am avut o alunecare de teren, pe o porţiune de 150 m, un drum comunal la Ciocotiş. Probleme au fost şi la Brebeni, tot aşa, pe o distanţă de 100 m. Pagubele se ridică în cazul terenului agricol la 10.000 lei, iar la Ciocotiş şi Brebeni câte 15.000 lei în fiecare caz. Per total, la noi, pagubele au fost la 40.000 lei.

Aşteptăm să vină banii de la Guvern, din câte am înţeles e nevoie de o hotărâre în acest sens. Noi din fonduri proprii am mai făcut una-alta, de exemplu, la Brebeni am semnalizat drumul”, a declarat, pentru Glasul Maramureşului, primarul localităţii Cerneşti, Giurgiu Vasile.

La Şieu, pagubele au fost şi mai mari. Iusco Irina, primarul localităţii de pe Valea Izei, ne-a declarat că inundaţiile din februarie au afectat mai multe terenuri agricole, dar şi două gospodării. „Am avut probleme din cauza sloiurilor de gheaţă. Au fost două gospodării inundate la Podul Râtului, cum spunem noi, am avut terenuri inundate. Am făcut evaluarea pagubelor şi avem 15.000 lei pentru cele două case, 10.000 lei anexele gospodăreşti, 6.000 lei terenurile, dar şi un podeţ afectat, unde avem o pagubă evaluată la 100.000 lei. La acestea se adaugă şi 55.000 lei - apărări de mal. Celor două familii care au avut de suferit o să le acordăm ajutor de urgenţă”, a spus Iusco Irina, primăriţa din Şieu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și