Patine câștigătoare
Rusia a triumfat la patinaj artistic, cu cinci medalii, printre care 3 dintre cele 5 titluri atribuite. Ea a deschis balul cu noua probă pe echipe, purtată de vedeta sa Evgheni Plușenko, devenit al doilea reprezentant al acestei discipline ce reușește 4 medalii olimpice. Rusia a câștigat în premieră aurul în proba feminină, prin tânăra Adelina Sotnikova (17 ani).

Wunderbar Wunderteam
Austria a revenit la postura care i se potrivește, de principală putere a schiului alpin, cu o recoltă de nouă medalii, dintre care trei de aur, semnificativă fiind recăpătarea supremației în coborârea masculină, proba regină. Veteranul Mario Matt și Marcel Hirscher au realizat o dublă la slalom, iar Anna Fenninger a izbutit două medalii, printre care aurul la super-uriaș. S-a remarcat și o mare figură a slalomului, Marlies Schild, ce a reușit o premieră olimpică, a treia medalie la Jocuri în această disciplină, ratând însă din nou aurul.

Maze a răspuns prezent
Două medalii de aur, la coborâre și slalom uriaș, primele din cel mai prețios metal pentru Slovenia la Jocurile de iarnă. Soci a fost o reușită pentru Tina Maze, care a confirmat polivalența sa totală.

Regina Marit
Cu trei medalii de aur la schi fond și șase de-a lungul carierei sale, norvegiana Marit Bjoergen a devenit, ex aequo, cea mai titrată sportivă din istoria JO de iarnă.

Domraceva
Belarusa Daria Domraceva a dominat probele de biatlon, trecându-și în palmares trei medalii de aur.

Intrarea în legendă
La 40 de ani, biatlonistul norvegian Ole Einar Bjoerndalen a intrat în legendă încă din prima zi de la Soci, grație victoriei sale la sprint. După ce s-a impus la ștafeta mixtă, el a ajuns la 13 medalii olimpice, dintre care 8 de aur, depășind recordul de 12 medalii deținut de compatriotul său, fondistul Bjoern Daehlie.

Polonezul zburător
Kamil Stoch a devenit al treilea om din istorie care reușește „dubla” la cele două trambuline.

Canada a strălucit la freestyle
Reprezentanții acestei țări au câștigat patru titluri din cele zece puse în joc la schi freestyle la Soci, și nouă medalii din 30 posibile.

Gloria surorilor
Surorile canadiene Justine și Chloe Dufour-Lapointe au ocupat primele două locuri proba de movile din concursul feminin de schi freestyle. Ele rămân în istoria olimpică, alături de franțuzoaicele Christine și Marielle Goitschel, de două ori primele locuri la Jocurile din 1964, și de austriecele Doris et Angelika Neuner, pe primele două locuri la sanie în 1992.

Sania, specialitate germană
Germania a cucerit patru medalii de aur în tot atâtea competiții disputate la Soci.

Culoarea potrivită
Arhitecții care au proiectat Adler Arena au ales bine privilegiind portocaliul pentru spațiul unde a avut loc concursul de patinaj viteză. Olanda s-a simțit ca acasă, cu opt titluri din 12 posibile, patru triple și un total de 23 de medalii.

Recrutul cel bun
Rusia a dat lovitura la short-track, recrutându-l pe Ahn Huyn-soo, căzut în dizgrație în Coreea de Sud. Triplul campion olimpic din 2006, devenit Victor An, a repetat tripla pentru a deveni cel mai galonat sportiv din istoria disciplinei.

Plușenko ratează ieșirea din scenă
Rusul Evgheni Plușenko a început bine la Soci, cu o a patra medalie olimpică din tot atâtea participări. Continuarea a fost mai puțin strălucită. Țarul și-a încheiat cariera, la 31 de ani, după ce s-a retras din concursul individual de la Soci, din cauza durerilor pe care le-a simțit la încălzire.

Decepția lui Ammann
Simon Ammann: dublu deținător al titlului, legendarul elvețian s-a clasat doar pe locul 17 la trambulina mică și pe 23 la cea mare. Magia s-a dus pentru cel numit "Harry Potter", departe de anii săi de glorie.

Afurisitul de Kostelic
Parcursul întortocheat, chiar diabolic, conceput de croatul Ante Kostelic în manșa a doua, la slalom, a fost o capcană pentru două treimi dintre cei mai buni schiori. Mai mulți sportivi și antrenori s-au plâns de calitatea spectacolului, iar unii chiar au cerut ca tatăl campionilor Ivica și Janica să nu mai aibă dreptul să conceapă trasee.

Eșecul fondiștilor norvegieni
Fondiștii norvegieni au dezamăgit la Soci în probele pe echipe, de unde s-au întors fără medalii.

Svindal suferă
Norvegianul Aksel Lund Svindal a suferit de pe urma unei alergii și a renunțat să concureze în proba de slalom uriaș, întorcându-se fără medalie de la Soci.

"Am căzut!"
Au fost nenumărate accidentări și căzături în complexul Extrem Park de la Rosa Hutor, unde au avut loc probele de freestyle și snowboard. Singura accidentare foarte gravă a fost a rusoaicei Maria Komissarova, care și-a fracturat coloana vertebrală la antrenament.

Fulgii

Fulgii mari de nea i-au împiedicat pe concurenții din proba masculină de half-pipe să arate tot ce știu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet