Cu ochii în telefonul fixat pe bordul maşinii, un craiovean şi-a transmis moartea în direct, pe reţeaua de socializare. Ultimele imagini au surprins momentul în care pierde controlul volanului. Autoturismul puternic, condus cu viteză, rupe un stâlp de electricitate, apoi intră în curtea unei case.

Poliţiştii au declarat că şoferul nu a mai putut stăpâni maşina. Dar nu au menţionat nimic despre telefonul care transmitea cursa nebună în direct pe internet. Pericolul nu apare nici în lege. Agenţii de la Rutieră îi pot sancţiona doar pe cei care vorbesc la telefon fără un dispozitiv hands-free, dar nu şi pe cei care se filmează în timpul mersului.

În urmă cu patru luni, Observator a demarat campania "Stop Live pe Facebook la volan. Dă like vieţii". Ministrul de Interne a declarat atunci că se va ocupa personal de schimbarea codului rutier şi de înăsprirea pedepselor. Au mai murit de atunci încă cinci oameni. Iar legea a rămas la fel. Inutilă în încercarea de a opri tragedii. Şoferii pot fi cel mult amendaţi.

Carmen Dan, ministrul de Interne: Eu aş zice să ne gândim la interzicerea folosirii telefonului la volan, inclusiv sub aspectul suspendării permisului de conducere, aşa cum se întâmplă şi în alte state europene.

Petiţia Observator fost semnată până acum de aproape 34 de mii de oameni şi a ajuns şi în Parlamentul European. Europarlamentarul Claudia Ţapardel a trimis o solicitare conducerii Facebook, care a rămas însă fără răspuns.

Zeci de şoferi inconştienţi continuă să intre în direct pe internet în fiecare oră.

Fenomenul liveuri-lor pe Facebook sunt omniprezente din pacate pe strazile, autostrazile, drumurile naţionale dinnţara noastră. Putem vedea asta clar pe harta interactivă a siteului de socializare. Haideţi să mergem mai departe, la un alt caz. Iată, doi tineri, sunt în direct în timp ce conduc, interacţionează în dirtect cu cei care vorbesc cu ei.

De la începutul anului, 14 oameni au murit în direct pe Facebook, la volan. Iar bilanţul negru ar putea creşte. Fără sancţiuni dure, fără acţiuni de amploare, fenomenul nu poate fi stopat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și