Juriul a fost impresionat de gustul special al acestei "fierturi vânătorești", cum o mai numește căpitanul echipei câștigătoare, Marius Kovacs, și i-a acordat titlul de "Polonicul cel mai cel".

Cei care au preparat gulașul câștigător sunt din localitatea Nistru de lângă Baia Mare, o zonă care impresionează prin frumusețea naturii, reflectată în apa lină a lacului Nistru, înconjurat de păduri. Acolo, vânătorii știu că o mâncare bună la ceaun începe cu esența lemnului pe care îl folosești pentru a găti.

"Secretul unei mâncări vânătorești la ceaun începe cu pregătirea și prepararea ingredientelor. O astfel de mâncare nu se poate face altfel decât la flacără iute (...). Până și lemnul care arde vesel este atent selecționat. Focul se aprinde cu lemn de brad și ceaunul se va încălzi în miresme de rășină arsă, se adaugă apoi lemn de carpen și fag pentru a da tărie focului și putere fierturii. În sfârșit suntem gata să începem să facem felul de mâncare pe care ortacii îl apreciază cu adevărat, când este gătit alături de ei, în sălbăticia munților", povestește Marius Kovacs.

Ingredientele folosite sunt: două kilograme de carne de mistreț tăiată cuburi, un kilogram de carne afumată de mistreț, un kilogram de fasole roșie ținută în apă de cu seară, un kilogram de morcovi, unu-două kilograme de ceapă, vreo șase ardei grași de diferite culori, o căpățână de usturoi și două-trei kilograme de roșii decojite. Ca și condimente, se folosesc sare, piper, boia roșie atât dulce, cât și iute și o lingură de chimen măcinat.

Ceapa și morcovii se călesc în untură de porc, apoi se adaugă carnea de mistreț. După trei-patru minute, se pun roșiile, urmate de ardei, condimente și apă — de preferință apă de izvor. Se lasă la fiert până când carnea dă semne că vrea să părăsească osul și se adaugă fasolea roșie și carnea afumată, usturoiul și puțin cimbrișor sălbatic.

Gulașul se servește în pâini rotunde, care, cu zece minute înainte ca mâncarea să fie gata, sunt băgate la cuptor pentru a se întări puțin.

"Câtă vreme ceaunul împrăștie aburii mâncării, ortacii vor tăia partea superioară a pâinicilor, dar nu de tot, scoțând miezul pentru a face loc fierturii. Ortacul care împarte va avea grijă întâi să așeze în căușul pâinii bucăți de carne și pe urmă va turna fiertura în acoperire", explică Marius Kovacs.

Mâncarea fiind gata, vânătorilor nu le rămâne decât să își toarne câte un pahar de vin roșu și să însoțească masa cu vorbe de duh, poate și ceva povești vânătorești, pentru ca savoarea gulașului din carne de mistreț să se simtă pe deplin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet