De altfel, nici o lege a insolvenţei persoanelor fizice nu ar rezolva situaţia din acest moment. În opinia lui, cea mai potrivită soluţie, cel puţin pe termen scurt, este cea venită de la Ministerul de Finanţe, care prevede modificarea ordonanţei referitoare la ”Electorată”.

Reprezentantul Băncii Naţionale la audierile din cadrul comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, pe subiectul creditelor în franci elveţieni, a explicat că o eventuală măsură de conversie a creditelor la un alt curs ar produce pierderi, măsură nesustenabilă de toate băncile şi care prezintă elemente de neconstituţionalitate.

”Orice decizie de conversie a creditelor la alt curs produce pierderi. Actul normativ care reglementează acest lucru trebuie să reglementeze şi entitatea care suportă pierderea. Această soluţie ar putea fi neconstituţională, dacă printr-un act normativ induci pierderi unei persoane. Eu nu sunt specialist, dar e o problemă care trebuie lămurită”, a declarat Nicolae Cinteză, în cadrul comisiei de buget.

În plus, BNR nu susţine nici o eventuală lege a insolvenţei persoanelor fizice, act normativ aflat în dezbaterea comisiei juridice.

”Nu cred că legea insolvenţei persoanelor fizice rezolvă problema. Cine cunoaşte legea germană, nu cred că va dori să-şi declare insolvenţa”, a adăugat Cinteză.

În opinia sa, propunerile cu care a venit Ministerul de Finanţe, şi anume ordonanţa de urgenţă 46/2014 amendată, sunt cele mai potrivite în acest moment.

”Pe termen scurt, poate oferi avantaje până se finalizează discuţiile cu fiecare bancă în parte”, a precizat şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.

După o serie de acuzaţii conform cărora BNR trebuia să interzică acele credite în franci la momentul respectiv, Nicolae Cinteză a explicat că acest lucru nu era posibil. Ba mai mult, puteau fi daţi în judecată, sub pretextul că BNR ”făcea un abuz”.

”Faptele pentru care BNR poate să intervină cu sancţiuni sunt prevăzute în lege, nu putea interzice. Puteam fi traşi la răspundere chiar penal dacă făceam acest lucru. La momentul respectiv nu prezenta niciun fel de risc,
puteam fi daţi în judecată şi era un abuz”, a mai spus el.

Ministerul Finanţelor a propus modificarea, prin lege, a ordonanţei de urgenţă privind restructurarea creditelor lansată în iunie 2014 şi denumită la acel moment „Electorată”. Astfel, plafonul pentru venituri ar urma să crească de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, iar numărul potenţialilor beneficiari crescând cu 200.000. Dacă aceste modificări vor fi adoptate cu celeritate în Parlament, Darius Vâlcov a precizat că se vor putea aplica de la 1 martie 2015.

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanţă de urgenţă pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de doi ani.

Ordonanţa s-a dovedit însă neatractivă atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și