"Controlul se poate efectua fie ca urmare a unei autosesizări a BNR, în situația în care impactul pe bancă ar fi foarte puternic și banca ar avea de suferit din cauza aceasta, fie ca urmare a unei solicitări. Această solicitare s-a făcut de către Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar al băncii. Eu am primit solicitarea ieri (miercuri — n.r.)”, a spus Cinteză.

Potrivit acestuia, controlul va demara cel mai probabil săptămâna viitoare, termenul prevăzut pentru finalizare fiind 9 decembrie.

"Acesta este un control de conformitate care presupune o verificare mai aprofundată pe care noi o facem doar atunci când constatăm că verificările pe riscuri impune o astfel de verificare și cred că se va finaliza înainte de 9 decembrie, termenul prevăzut. Rezultatul va fi discutat doar în limitele prevăzute de lege. Anume, se va limita doar la a informa dacă acordarea creditului a fost făcută corect sau dacă au fost constate abateri”, a explicat Cinteză.

Șeful Direcției de Supraveghere a BNR susține că, în situația CEC Bank, acest credit este unul cu impact mic, însă, în cazul unei bănci mai mici, impactul ar fi fost mai mare.

El a adăugat că la CEC Bank s-a încheiat de curând un control conform planificării, iar ponderea neregulilor găsite se află mult sub media pe sistem.

Alpha Bank România, împreună cu Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor, a organizat cea de-a 13-a ediție a seminarului EU-COFILE. Evenimentul are loc în perioada 26 — 30 noiembrie, la Sinaia.

Citește și

Comentarii