Acum suntem in masura sa va prezentam motivele oficiale pentru care Mircea Grec “Botezan” este cercetat sub control judiciar in acest dosar. O sa vedeti si ce interdictii are individul din Borsa si cine trebuie sa se ocupe de respectarea acestora.

“Parchetul de pe langa Judecatoria Viseu de Sus
Ordonanta privind luarea masurii preventive a controlului judiciar (ora 14, 21 octombrie 2014)

Prim-Procurorul delevgat Panturu Valentin din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Viseu de Sus, examinand dosarul penal cu numarul de mai sus privind inculpatul:

-Grec Mircea, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de “violare de domiciliu”, “distrugere” si “tulburarea ordinii si linistiti publice”, fapte prevazute de art.224, alin.1 si 2 Cod penal, CONSTAT:

Prin ordonanta din 18 octombrie 2014, organul de cercetare penala din cadrul Politiei Orasului Borsa a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor mentionate in expozitiv retinandu-se ca in data de 18 octombrie 2014, in jurul orei 22,00, numitul Grec Mircea a manevrat un autovehicul de teren si a acrosat, cu intentie, portile de acces de la imobilul persoanei vatamate Maris Ilie, a continuat deplasarea in curtea imobilului acrosand autoturismul marca Audi cu numarul de inmatriculare MM-10-LIE, parcat pe aleea dintre poarta de acces si garaj, pe care l-a impins prin manevrarea autovehiculului condus pana in garaj.

Prin ordonanta din 20 octombrie 2014, emisa de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Viseu de Sus, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectul Grec Mircea pentru savarsirea infractiunilor mentionate anterior.

Prin ordonanta din 21 octombrie 2014, emisa de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Viseu de Sus, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Grec Mircea.

Din probatoriul administrat rezulta urmatoarea stare de fapt:

In data de 18 octombrie 2014, in jurul orei 22,00, inculpatul Grec Mircea a condus pe strada A.I. Cuza un autovehicul de teren, fiind insotit de martorii Timis Gavrila zis Gobita si Timis Toader zis Raituta, iar cand a ajuns in dreptul imobilului cu numarul 105, apartinand persoanei vatamate Maris Ilie, a virat brusc si a manevrat cu intentie vehiculul catre portile de acces in imobil, a fortat si a degradat portile, patrunzand fara drept in curtea imprejmuita a imobilului si a continuat sa manevreze vehiculul pe directia inainte, circumstante in care a acrosat, cu intentie, autovehiculul marca Audi cu numar de inmatriculare MM-10LIE, proprietatea aceleiasi persoane vatamate, care era parcat pe aleea dintre poarta de acces si garaj.

Prin actiunile executate cu vehiculul pe care il conducea, inculpatul a impins autovehiculul persoanei vatamate pana in garaj dupa care a parasit locul faptei indreptandu-se spre o directie necunoscuta.
Prin savarsirea faptelor expuse au fost provocate avarii la portile de acces in imobil, care la acel moment erau incuiate, la autovehiculul marca Audi cu nr. de inmatriculare MM-10LIE si la portile de acces in garaj, aspect ce rezulta din procesul-verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica anexa.

Martorul Maris Violeta, fiica persoanei vatamate, a sesizat Politia Orasului Borsa privind evenimentul, la ora 22.09, prin SNAUA 112.
Persoana vatamata Maris Ilie a depus plangere penala prealabila solicitand tragerea la raspundere penala a autorului pentru savarsirea infractiunilor de distrugere si violare de domiciliu, iar organele de cercetare penala s-au sesizat din oficiu pentru savarsirea infractiunii de tulburarea ordinii si linistii publice.

Martorii ocular Maris Violeta si Maris Elena Andreea Cosmina, care locuiesc intr-un imobil separate din aceeasi curte si care au iesit afara cand au auzit zgomotele puternice provocate de impact si de ambalarea motorului unui vehicul, au observant ca la volanul unui autovehicul de teren, de culoare maro-portococaliu, fara placate de inmatriculare, se afla inculpatul Grec Mircea. Martorii au observat vehiculul condus de inculpat in momentul in care rula cu spatele pentru a iesi in drumul public, in conditiile in care zona era iluminata. Este de mentionat ca cei doi martori il cunosc foarte bine pe inculpate intrucat intre cele doua parti au mai existat incidente.
Varianta comiterii faptelor de catre inculpate este confirmata si de martorul Timis Gavrila care se afla in vehiculul condus de Grec Mircea in momentul savarsirii faptelor expuse.

De asemenea, declaratiile acestor martori se coroboreaza cu aspectele constatate la fata locului referitor la caracteristicile vehiculului folosit de inculpate la savarsirea faptelor, in sensul ca la locul evenimentului au fost gasite urme de vopsea rosie, iar urmele de destratificare ramase pe vehiculul avariat, in special pozitionarea acestora, confirma sustinerile privind folosirea unui vehicul de teren.

Anterior comiterii faptelor, inculpatul Grec Mircea si martorii Timis Gavrila zis Gobita si Timis Toader zis Taituta au fost in locul public “Doi pauni” din Borsa de unde au plecat in jurul orei 22,00, aspect confirmat de ceilalti martori audiati in cauza (Timis Gheorghe, Timis Marie, Tomoioaga Daniel Ionel) si de inregistrarile video ridicate de lucratorii de politie de la local.

Matorul Druhora Augustin a confirmat ca inculpatul Grec Mircea a coborat de la volanul unui autovehicul de teren, de culoare rosie, anterior momentului intrarii in localul “Doi pauni” (ora 21.12).
Pana la acest moment procesual nu a fost identificat autovehiculul folosit de inculpate la comiterea faptelor.
Inculpatul Grec Mircea nu a dorit sad ea declaratii privind acuzatia formulata impotriva sa.

Avand in vedere ca din probele administrate si analizate anterior rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul Grec Mircea a savarsit infractiunile retinute in sarcina sa, este necesara luarea masurii preventive a controlul judiciar fata de inculpate in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, a impiedicarii sustragerii de la urmarire sau judecata si pentru prevenirea savarsirii unei alte infractiuni.
Masura este proportional cu gravitatea acuzatiei si necesara pentru scopul urmarit.

Maniera in care a actionat inculpatul creeaza un sentiment de insecuritate in randul societatii cu un impact negativ major.
Masura este justificata intrucat intre cele doua parti exista o stare conflictual mai veche, ambele fiind cercetate pentru savarsirea unor infractiuni similar si de violent in cursul anului 2011 (dosar penal nr. 1719/P/2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria Viseu de Sus, preluat de Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures) iar lipsa de reactie a organelor judiciare ar conduce la amplificarea sentimentului de insecuritate sociala, de tolerare a unor astfel de acte si in final la continuarea savarsirii de infractiuni de catre inculpate, desi antecedent sa penala confirma un comportament antisocial constant care conduce la concluzia ca acesta este predispus la incalcarea legii penale.

De asemenea, se impune ca fata de inculpate sa fie dispuse obligatii suplimentare pentru preintampinarea comiterii unor acte similar si pentru desfasurarea in conditii de normalitate a procesului penal.
Avand in vedere cele expuse, in temeiul art. 211 alin.1, art. 212 alin.4 raportat la art. 202 alin. 1 si alin. 4 lit. b, art. 203 art.2 si 4, art.215 alin.1 lit.a, d Cod procedura penala,

DISPUN

1.Luarea masurii controlului judiciar, pe durata urmaririi penale, fata de incupatul:
-Grec Mircea zis “Botezanu”, fiul lui Vasile si Odochie, nascut la 22.09.1972, in Viseu de Sus, jud. Maramures, (….) cercetat pentru savarsirea infractiunilor de “violare de domiciliu”, “distrugere” si “tulburarea ordinii si linistii publice”, fapte prevazute de art.224 alin.1 si 2, art.253 alin. 1 si art. 371 Cod penal, cu aplicarea art.38 alin.1 si 2 si art.41 alin. 2 Cod penal.
2.Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Grec Mircea trebuie sa respecte urmatoarele obligatii prevazute de art. 215 alin.1 Cod procedura penala:
a) sa se prezinte la Parchetul de pe langa Judecatoria Viseu de Sus, la Politia Orasului Borsa, la judecatorul de drepturi si libertati, la judecatorul de camera preliminara si la instant de judecata, ori de cate ori este chemat;
b) sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la Politia Orasului Borsa (organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura), conform programului de supraveghere intocmit de organul de polities au ori de cate ori este chemat.
Si urmatoarele obligatii prevazute de art.215 alin.2 Cod procedura penala:
a) Sa nu depaseasca limita teritoriala a orasului Borsa, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului care a dispus masura;
d) Sa nu se apropie de persoana vatamata Maris Ilie, de martorii Maris Violeta, Maris Elena Andreea Cosmina, Timis Gavrila, Timis Toader, sis a nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.
3. Inculpatului Grec Mircea i se atrage atentia ca, in caza de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive, in conditiile legii.
4. Supravegherea respectarii de catre inculpate a obligatiilor ce ii revin pe durata controlului judiciar se realizeaza de Politia Orasului Borsa.
5. Ordonanta se comunica inculpatului Grec Mircea, persoanei vamatate Maris Ilie, precum si Politiei Orasului Borsa, Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor Maramures si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

Prim-procuror delegate Panturu Valentin”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet