Nu se dezmint locuitorii de aici: pot fi si primitori, si gazde turistice, pot fi si muncitori buni afara, pâna la proprietate. Marti, dupa mai multe conflicte cu un proprietar de oi din Rozavlea cu borsenii, acesta si-a gasit cabana de la stâna arsa, scrum, cu o saptamâna inainte de a urca cu oile la munte!

Petrovan Lupu, de 50 de ani, se ocupa cu oieritul de peste 30 de ani. A cumparat un teren in Borsa. N-are noroc de el, dar nici de sprijinul autoritatilor… “Am avut si am probleme in Borsa. Da’ nu le-am dat asa mare importanta ca la ultima, acum. Anul trecut pe 9 august, o venit peste mine la stâna cinci Jeepuri pline de baieti si trei ATV-uri, vo’ 27-28 de persoane. Mi-o spart strungile, târlele de la oi, eu eram in alta pasune la momentul ala. Acolo duc oile pe timpe de vara. Acolo varam, la Rozavlea iernam. Am venit in fata lor, am dat nas in nas cu masinile, am vrut sa-i identific. Am sunat la Politie, s-o inregistrat apel la 112, avem dosar in derulare, vreo noua persoane le-am identificat eu. Am si dovezi…. dar dosarul stagneaza. Am peste 300 de oi numa’ acum, am avut multe da’ am vândut. Și 40 de vaci. Avem acolo o cvabana, unde stam peste vara. Eu zic ca ma vor plecat, da’ io is proprietar acolo, am cumparat, is cumparator de buna credinta! În ultimii 3-4 ani mi-o tot venit noaptea cu Jeepuri, mi-o tras focuri de arma, la stâna, sa ma intimideze, sa ma sperie sa plec. Pe mine nu ma intimideaza, si prin intermediul Dvs le transmit sa stie, ca niciodata n-o sa ma intimideze…

Sunt peste 100 de hectare, cu o cabanade 14/8 metri. Cabana nu mai e, o aprins-o marti noaptea. Întâmplator m-am dus miercuri dimineata, cum ma pregatesc sa urc cu oile la munte. Înca n-am urcat, da’ urc, n-am ce face!”, spune Petrovan Lupu. Vor locui intr-o baraca improvizata, din folie de nailon, pâna construiesc iar. “Nu pot sa las animalele singure, sa dorm nu-stiu-unde. Acolo cu ele trebuie sa stau. De 35 de ani fac meseria asta… neintrerupt, fara zi de Craciun, fara zi de Pasti. Facem cas, cascaval, urda, telemea, am facut atestat de producator. Degeaba, ce-mi fac ei la Borsa nu ma descurajeaza, ba asa simt io ca ma mai intareste. Dar trebuie sa se ia masuri, am dat in scris la procuratura, am zis clar ca va degenera conflictul, eu fiind in legitima aparare, ma voi apara! Pot ajunge ori in pamânt ori in puscarie! Am cinci copii, de ma credeti, copiii nici nu stiu c-a ars cabana… eram acolo si ma sunau ce sa le aduc din cabana.. ce sa aduc, ca era scrum! Ei o facut saracii colectie de cartuse si alte minuni adunate de pe-acolo, c-o fo’ exact linia frontului acolo. Sa va explic exact unde e. Cobori de la Prislop spre {esuri, apoi ii limita de judet Maramuresul cu Suceava. Nu intri in Suceava, o luam in stânga, spre Prestaci. E si pichet de graniceri acolo, nu stiu daca e functional.””, spune omul. Are planuri: trece pandemia si incepe sa umble. E gata sa mearga in audienta si la presedintele României. Și la ministrul de Interne, daca nu se iau masuri.

“Eu ma gândesc la Dumnezau, da’ conflictul poate degenera urât. Ma simtesc amenintat de moarte, o sa stau in legitima aparare, daca trebuie sa incalc legile le incalc, toate, ca sa ma apar. Ar trebui sa le fac sa functioneze, de aia ma duc la conducerea tarii inainte. Sunt autoritati care le pot face sa functioneze, in 24 de ore sa fie limpezi apele acolo. Daca vor. Da’ sa ma ierte Dumnezau, legat de Politia Borsa… anul trecut o venit trei echipaje de Politie, le-am zis tot, le-am dat locul unde stau ascunsi, si din cinci jeepuri si trei ATV-uri, 27 de persoane, n-o identificat niciuna, nici amu, de anul trecut din august! Și ei stiu clar unde sunt camere de luatr vederi, cunosc persoanele, care in ce grupuri umbla… Da’ repet: cum is liber si se deschide, ca am vorbit la Bucuresti si la prefectura si inca nu exista program de audiente, ma iau si ma duc. Fac inscrisuri, am avocat, Între timp, ma iau si ma duc cu animalele la deal, mie nu mi-i frica numa’ de Dumnezau! Io am investit acolo, is cumparator de buna credinta, am trecut prin necazuri, am avut executari silite in stil mafiot, mi-o luat 45 de hectare de pasune evaluata la aproape 7 miliarde lei vechi, mi le-o vândut cu 2,5 miliarde… Acasa in Rozavlea am un teren ca nici nu va pot spune cu câti bani l-am luat, mi l-o vândut un executor la o domnisoara din Brasov cu… 3000 de euro!! Cum?? Îs multe de zis…”, incheie omul.

În cazul cabanei aprinse, au fost la fata locului pompierii din Baia Mare, care au constatat la fata locului c-a fost mâna criminala, nu un eveniment nefericit, de gen fulger sau alte cele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și