În oraşul ei natal, situaţia este dramatică. Aici se întorc zilnic zeci de români din zona roşie a Italiei. Conştient sau nu, încalcă restricţiile de circulaţie din Peninsulă şi îi pun în pericol pe cei de acasă. Ultimul sosit? "În urmă cu doar două secunde", a fost răspunsul primarului. Oamenii întorşi acasă nu spun de unde vin şi nici nu intră în izolare. Pe de altă parte, sute de borşeni sunt blocaţi în nordul Italiei, după ce staţiunile de schi în care lucrau s-au închis şi au rămas fără loc de muncă.

O româncă de 80 de ani din Borşa este primul român decedat în Italia din cauza coronavirusului.

ION SORIN TIMIŞ, primar Borşa: A plecat în Italia acum câteva săptămâni. O însoţea pe o soră de-a ei, o soră care era în Italia la investigaţii medicale. Sora ei bolnavă de 75 de ani, bolnavă de cancer. Ghinion, a murit şi sora ei cu o zi înainte, dar sora ei în vârstă de 75 de ani a murit din cauze naturale. Avea cancer... Avea mai multe probleme medicale şi nicio legătură cu acel virus.

Teama s-a răspândit acum printre locuitorii din Borşa. În jur de 10 000 lucrează în Italia sezonier şi cei mai mulţi vor să se întoarcă acasă. De altfel, primarul recunoaşte că borşenii vin acasă pe bandă rulantă. Ultimul?

ION SORIN TIMIŞ, primar Borşa: Cred că acum 2 secunde.

(Reporter): Cum?

ION SORIN TIMIŞ, primar Borşa: Păi circulaţia dintre Romania şi Italia şi Italia si Romania este aşa ca şi când ai merge de la piaţă acasă şi înapoi. Majoritatea circulă. Şi astăzi sunt in frontiera multi care asteapta să intre in tara , să fie inregistrati si monitorizati. In fiecare minut cred ca exista un borşan la Frontiera de Vest încercând să intre în ţară.

Şi cei mai mulţi intră. Doar luna aceasta s-au întors la Borşa din zona roşie a Italiei peste 1.000 de localnici.

ION SORIN TIMIŞ, primar Borşa: Cei care sunt inregistrati la frontiera şi plasati in carantina voluntara, adica acasa, sunt monitorizati de catre medicii de familie, DSP si chiar de catre angajatii primăriei, specialist in fapte medicale. Cei care nu s-au declarat incercam sa îi convingem să rămâna acasă, ca sa vedem cum stau lucrurile. Majoritatea înţeleg. Unii mai răzvrătiţi nu inteleg... În izolare avem in jur de 70 de familii, in izolare la domiciliu, ceea ce inseamnă vreo 240 de persoane si, in carantină sunt peste 120. Majoritatea intelege! Dar am luat şi măsuri mai drastice. Am redus programul cafenelelor şi restaurantelor până la ora 18:00.

Alte sute de oameni din oraş au ramas însă în Italia, blocaţi. În staţiunile de schi din nordul Italiei peste 60 de românni din Borşa au rămas fără loc de muncă după ce hotelurile s-au închis şi nu se mai pot întoarce acasă.

ION SORIN TIMIŞ, primar Borşa: Cu siguranţă sunt disperiaţi! Sunt la distanţă mare de casă, au rude , copii aici... îşi făcuseră un program să vină de Paste acasă... se pare că acest lucru nu este sigur. Nu ştim cum va evolua această situaţie. vedem că Europa devine din ce in ce mai roşie.

MIHAI STETCO, român din Borşa aflat în Italia: N-am primit nimic. Am facut cerere la ambasada Romaniei de la Roma și ne-au trimis un raspuns halucinant, un email că astia de la hotel sunt obligati sa-mi dea cazare, mancare, tot ce trebuie pana in 3 aprilie, în cazul asta spera ei sa dea drumul sa ne intoarcem acasa. Mi-a specificat in email la sfarsit ca, daca vreti coborati la Malpensa, luati avionul în Germania cu escala, dupa - mergeti acasa. Adica eu sunt in nordul Italiei, eu trebuie să trec prin toată Italia zona rosie, merg catre Germania. Eu atunci nu mai ajung infectat, atunci toate lucrurile sunt in regula.

Doar că situaţia e scăpată de sub control şi nici România, nici Italia nu au încă o soluţie pentru românii rămaşi pe cont propriu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și