Curtea de Apel Cluj a menținut în parte sentința dată de Tribunalul Maramureș în acest dosar, admițând parțial apelul făcut de către procurorii DNA în acest caz și respingând în totalitate apelul declarat de către cei doi inculpați în dosar.

Curtea de Apel Cluj a menținut condamnările date de către Tribunalul Maramureș astfel:

- Ovidiu Gheorghe Nemeș - un an și șase luni de închisoare
- Ioan Bărbuș - doi ani de închisoare

Curtea de Apel Cluj l-a reîncadrat pe Ovidiu Nemeș în dosar și l-a condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracțiunea mai gravă decât cea pentru care a fost condamnat inițial de către Tribunal, infracțiunea de abuz în serviciu (forma simplă a infracțiunii).

Totodată Curtea de Apel Cluj i-a aplicat inculpatului Bărbuș Ioan și o pedeapsă accesorie: interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Din informațiile deținute, dl. Bărbuș ioan a demisionat în cursul zilei de 4 aprilie a.c. din funcția de Director economic din cadrul Primăriei Sighet.

Pentru ambii condamnați, Curtea de Apel Cluj menține hotărârea Tribunalului Maramureș privind modalitatea de executare a pedepsei cu închisoarea, în sensul că ambii beneficiază de suspendarea executării pedepsei. Totodată ambii inculpați sunt obligați la plata de cheltuieli judiciare în sumă de 300 lei, restul cheltuielilor rămânând în sarcina statului român.

Condamnarea, chiar dacă este cu suspendare, cu atât mai mult cu cât pe Ovidiu Nemeș îl mai așteaptă încă un mare hop: în data de 5 aprilie 2017, curtea de Apel Cluj urmează să se pronunțe în Dosarul „Parcometrele” (Dosar numărul 2357/100/2014). În cazul în care Ovidiu Nemeș va fi condamnat și în acest dosar (pronunțarea Curții de Apel Cluj fiind definitivă) va avea o problemă: presupunând că va fi tot o condamnare tot cu suspendare, legea prevede că se va aplica cu executare pedeapsa cea mai grea dintre cele două, plus un spor, de regulă, de o treime din cealaltă. Adică oricum Ovidiu Nemeș va ajunge „la mititica”, în cazul unei condamnări în Dosarul „Parcometrele”.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată în cursul anului 2014 pe Ovidiu Nemeș, primar al municipiului Sighetu Marmației la acea dată, pentru abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În același dosar, a fost deferit justiției Ioan Bărbuș, Director executiv economic al primăriei.

Ovidiu Nemeș a încheiat în mod nelegal un contract de asistență juridică cu un avocat (Cristian Niculescu Țâgârlaș) și a dispus în aceeași zi plata către acesta a sumei de 24.800 lei cu TVA inclus, reprezentând plata unor servicii acordate în favoarea primăriei, respectiv redactarea unei plângeri penale împotriva unei societăți comerciale.

„Cu toate că suma de bani a fost achitată, în aceiași zi, plângerea penală nu a fost redactată, iar în 16 mai 2014 avocatul a denunțat unilateral contractul de asistență juridică susținând că acest contract nu a fost pus în executare, astfel că nu a produs consecințe juridice, iar împuternicirea avocațială nu a fost utilizată”, au susținut procurorii într-un comunicat remis presei.

În perioada februarie — martie 2014, Ioan Bărbuș a contactat un alt avocat, a purtat discuții cu acesta, cu privire la încheierea unui contract cu primăria, fără a fi împuternicit în acest sens, semnând în 4 martie, în mod nelegal, un contract de asistență juridică și a efectuat plata a 10.000 lei, reprezentând onorariu pentru redactarea unei cereri de revizuire.

DNA susține că astfel a fost creat un prejudiciu total în dauna bugetului local al primăriei de 34.800 lei întrucât cele două contracte au fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale, în condițiile în care instituția are compartiment juridic la care sunt angajați consilieri juridici, plătiți pentru prestarea de servicii juridice.

Sursa citată menționează că sumele de bani, reprezentând onorarii, plătite cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost restituite primăriei la finalul anchetei penale.

DNA mai precizează că persoanele respective au mai fost trimise în aprilie în judecată într-un dosar separat, pentru infracțiuni similare.

Redăm mai jos Sentința Curții de Apel Cluj din data de 3 aprilie 2017:

„I În baza art 421 pct 2 lit a C pr pen admite apelul declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Maramureş - împotriva sentinţei penale nr 146 din 14 octombrie 2016 a Tribunalului Maramureş, pe care o desfiinţează în parte, cu privire la greşita încadrare juridică a faptei reţinute în sarcina inculpatului Nemeș Ovidiu şi, respectiv, omisiunea aplicării pedepsei accesorii inculpatului Bărbuș Ioan şi, pronunţând o nouă hotărâre, în aceste limite:

1 Schimbă încadrarea juridică a faptei reţinute în sarcina inculpatului N.O.G. din infracţiunea de abuz în serviciu prev de art 297 alin 1 Cod penal cu aplic art 5 Cod penal rap la art 132 din Legea nr 78/2000 în infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prev de art 248 Cod penal 1969 rap la art 132 din Legea nr 78/2000 cu aplicarea art 5 Cod penal şi, menţine pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare şi modalitatea de executare, stabilite de prima instanţă

2 În baza art 65 C pen aplică inculpatului B.I., pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev de art art 66 alin 1 lit a, b Cod penal Menţine restul dispoziţiilor hotărârii apelate.

II În baza art 421 pct 1 lit b C pr pen respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii B.I. şi N.O.G. împotriva aceleaşi sentinţe penale.

În baza art 272 C pr pen stabileşte în favoarea Baroului Cluj sumele de câte 100 lei, onorarii parţiale apărători din oficiu, ce se vor plăti din FMJ pentru av Ursu Adina Roxana şi av Bogdan Anamaria Ramona În baza art 275 alin 2, 3 C pr pen obligă inculpaţii apelanţi să plătească câte 300 lei, cheltuieli judiciare către stat, restul cheltuielilor judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia

Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 03 aprilie 2017”.

Citește și

loading...