Decizia DNA de a-l trimite în judecată pe Primarul municipiului Sighet vine ca urmare a faptului că Ovidiu Nemeș, cu complicitatea co-inculpatului Bărbuș Ioan, a dispus virarea unor sume de bani din bugetul local al Sighetului către anumiți avocați din Baia Mare pentru ca aceștia să reprezinte Primăria Sighet în diverse procese, cele mai multe dintre ele inutile sau pierdute de către Primărie.

Inculpatul Ovidiu Nemeș a dispus efectuarea acestor plăți deși legea interzice expres acest lucru. OUG 26 / 2012 la art. 1 alin (1) interzice angajarea de avocați de către autoritățile publice în condițiile în care există jurist în cadrul Primăriei. Prin excepție, alin (2) al aceleași Ordonanțe permite angajarea de avocați doar în cazuri speciale și doar cu acordul prealabil al Consiliului local.

Ovidiu Nemeș a dispus efectuarea acestor plăți din bugetul Primăriei Sighet, cu încălcarea flagrantă a legii. DNA suspectează că de fapt plățile au fost doar un mijloc prin care s-au sifonat banii publici, cele mai multe plăți fiind făcute către avocatul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, purtător de cuvânt al PNL Maramureș și prieten la cataramă cu Ovidiu Nemeș.

Ba mai mult, DNA suspectează că ultimele plăți efectuate către avocați în luna martie a.c. ar fi reprezentat de fapt onorariile acestora pentru a-i reprezenta pe inculpați în dosarul „Parcometrele”, dosar în care aceștia au fost trimiși de curând în judecată. Cu alte cuvinte Ovidiu Nemeș și-ar fi plătit avocații din banii sighetenilor pentru a-l scoate basma curată în dosarul „Parcometrele”.

Văzând că gluma se îngroașă, Ovidiu Nemeș a încercat în două rânduri să treacă prin Consiliul local Sighet o hotărâre prin care acesta l-ar fi împuternicit pe dânsul să angajeze servicii juridice de specialitate în numele municipiului, încercând astfel să mascheze plățile efectuate către avocați sub o alură de legalitate. CL Sighet a respins aceste solicitări ale Primarului.

Cu câteva zile înainte de finalul lunii iunie a.c., Direcția Națională Anticorupție a trimis o adresă oficială Consiliului local al municipiului Sighet prin care solicita acestuia să comunice dacă se constituie sau nu parte civilă într-un nou proces penal care urma să înceapă împotriva lui Ovidiu Nemeș, în dosarul „Avocații”. Data ședinței de Consiliu local a fost programată cu câteva zile mai devreme decât ar fi fost în mod normal și astfel prietenii lui Ovidiu Nemeș din Primărie au reușit să ascundă această adresă în birocrație până după ședință.

Ovidiu Nemeș spera că astfel va amâna inevitabilul - trimiterea în judecată pentru abuz în serviciu. Realitatea dovedește că nu a reușit acest lucru, păgubit fiind municipiul Sighet, care nu se știe dacă își va mai putea recupera prejudiciul creat în cuantum de câteva sute de mii de lei de către cei doi inculpați, în cazul în care vor fi găsiți vinovați de către Justiție. Municipiul Sighet apare ca „Parte vătămată” în proces și nu ca parte civilă (vezi FOTO).

În cazul în care Ovidiu Nemeș va fi găsit vinovat iar acestuia i se va imputa o anumită sumă de bani, aceasta foarte probabil că nu va fi recuperată de către municipiu, ci se va face venit la bugetul consolidat de stat. Din acest motiv se impune o ședință extraordinară de Consiliu local în care municipiul Sighet să se constituie parte civilă împotriva celor doi inculpați din dosar și astfel Sighetul să își poată recupera prejudiciul suferit.

Sighet 247 a solicitat Primarului să comunice sumele plătite către avocați în perioada iunie 2012 - 2014, Ovidiu Nemeș refuzând acest lucru (vezi link: http://www.sighet247.ro/s/ovidiu-nemes-refuza-sa-ne-comunice-sumele-platite-catre-avocati-in-dosarul-parcometrele-desi-legea-il-obliga-ce-are-de-ascuns/). Din acest motiv nu putem comunica prejudiciul exact suferit de către municipiu în dosarul „Avocații”.

Sighet 247 pune la dispoziția oricui se simte lezat de cele relatate spațiu pentru publicarea unui eventual Drept la replică, fiind un portal de știri cu adevărat independent din Sighet, care are ca scop informarea corectă și completă a cititorilor săi.

Sighet 247 va ține la curent cititorii săi cu privire la evoluția dosarului „Avocații”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și