Salariile sunt mai mici decât în Regatul Unit, dar pot ajunge până la 2.000 de euro pe lună. În plus, de la începutul anului, condițiile de muncă din Germania au fost reglementate în favoarea angajaților străini.

Cristian este taximetrist în Anglia de aproape șase ani. Brexitul a fost resimțit și de firma la care lucrează, așa că acum își caută serios de lucru în alte țări.

Cristian Dumitrescu, român din Anglia: ”Noi lucrăm cu niște companii de transport. Transportat de la aeroporturi sezonieri, oameni, turiști, acum cu Brexitul am înțeles că multe companii cu care lucram noi o să închidă. Chiar am discutat cu niște prieteni și vrem să ne orientăm către Germania, pentru că acolo, după calculele noastre, rămânem cu mai mulți bani după ce plătim dările la stat. Aici, din păcate, nu prea mai rămâi cu nimic și nu prea mai rentează să stăm departe de familii. Măcar dacă stăm departe, să le trimitem și ceva bani”.

De la începutul anului, Regatul Unit a impus vize și selectează angajații în funcție de calificare și de studii. Muncitorii trebuie să dovedească că au oferte de lucru, salariu corespunzător și cunosc limba engleza. Or, mulți români lucrează acolo la negru.

Ionuț Matei, român din Anglia: ”Sunt foarte mulți români care nu au reușit să își facă această aplicație de rezidență, mulți pentru că nu au buletine sau pașapoarte sau le au expirate și nu și le-au reînnoit. Mai ales cei care erau sezonieri aici în Anglia și lucrau și veneau pentru câteva luni de zile. Mai ales acum iarăși din cauza covidului să facă acest lucru, s-au îndreptat către alte țări: Germania, Franța, Spania”.

Inclusiv pe paginile de socializare, românii caută informații și vor să știe cum este traiul în Germania.

Cele mai multe locuri de munca sunt în agricultură și în industria cărnii, unde salariile pot ajunge până la 2.000 de euro.


Românii, a cincea cea mai mare minoritate din Germania


Alte domenii unde s-ar putea angaja sunt și acolo afectate, de exemplu construcțiile.

Ilie, zugrav în Germania: ”E foarte greu, foarte greu, mereu au venit din Anglia continuu. De lucru, unde poate să stea și le-am spus că problema aici este că nu te mai angajează și trebuie să îți faci locuință, ca să îți faci mutație, trebuie să îți deschizi cont la bancă, e greu și aici, greu de tot”.

Nadina Stanca, lucrătoare în Germania: ”Noi avem aici o fabrică de conserve de pește, sunt la malul mării, din păcate nu se mai angajează. A scăzut producția și nu mai au nevoie de personal”.

Pentru a lucra în Germania, muncitorii străini trebuie să demonstreze că sunt angajați, plătesc chirie, au asigurare medicală și cunosc la un nivel minim limba.

Potrivit datelor, românii au ajuns a cincea cea mai numeroasă minoritate din această țară.

Peste 850.000 de locuitori din Germania sunt români, arată cele mai recente date publicate de biroul german de statistică.

Iar copiii români sunt a doua cea mai numeroasă populaţie rezidentă cu vârsta de până la 10 ani.

Numai într-o singură lună, aproape 80.000 de români au aplicat pentru un loc de muncă în Germania.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet