Chiar mi-au venit în minte două versuri ale unui foarte îndrăgit cântec („Hora Unirii″), văzând broşuricile, împreună, în cutiuţele destinate scrisorilor. „Ca doi brazi într-o tulpină,/Ca doi ochi într-o lumină″ („Hora Unirii″, de Vasile Alecsandri).

Broşuricile pot sta una lângă alta. Oamenii PSD şi ai PNL, nici vorbă! Se ştie, PSD e de vină pentru tot ce s-a întâmplat şi pentru tot ce va fi. Dacă n-ar fi fost el (partidul sau, unul, hai doi trei lideri), acum...ehe... altfel ar fi arătat ţara!

NOTĂ: Fragmentul de mai sus este un pamflet şi trebuie tratat cu îngăduinţă.
Adevărul incontestabil este că şi în PSD, şi în PNL se găsesc oameni extrem de valoroşi care ar merita să li se acorde şansa să demonstreze că pot şi că vor să facă ceva bun pentru Sighet şi, implicit, pentru răbdătorii lui cetăţeni.

Azi voi zăbovi puţin asupra prezentării pe care Vasile Moldovan o are în broşurica veselă aparţinând grupului „Coaliţia pentru Maramureş″.

Nici domnul Moldovan n-are nevoie de prezentare. La fel cum am zis când m-am referit la oferta electorală a doamnei Daniela Oniţa Ivaşcu, şi acum pot spune acelaşi lucru. Cine nu ştie, n-a auzit de avocatul Vasile Moldovan, „n-are cultură generală″ (o vorbă din popor, cu autor necunoscut, pe care o pun între ghilimele).

Vasile Moldovan a fost prefectul Maramureşului şi zic cei care l-au văzut la lucru, a fost corect, respectuos şi dornic să ajute pe oricine a ajuns în biroul domniei sale cu vreo problemă.

Pagina a treia a broşuricii are un titlu care mă cam îndeamnă la reflecţii ce nu dau semne că vor înceta înainte de ştampilarea de la sfârşit de septembrie. Citez: „Principalul meu deziderat este nevoia cetăţeanului″.
Acum citez ce scrie în dex: „deziderat 1 Ceea ce este de dorit sau trebuie să se întâmple (într-un anumit domeniu, într-o anumită epocă istorică etc.) 2 Dorință sau cerință, de obicei exprimată oficial″.

Să înţelegem că principala dorinţă a domnului Vasile Moldovan este nevoia (necesitatea, ca să mă exprim mai tranşant) ca cetăţeanului să i se rezolve o problemă ( de exemplu, una socială)? Am în faţă o broşurică în care ni se vorbeste de altruism? Domnul Vasile Moldovan se simte bine atunci când lumea are nevoie de ajutor din partea domniei sale? Cum ar fi să ne imaginăm o lume în care totul „curge″ de la sine, aşa cum trebuie ?

Scrie în prezentarea pe care o am în faţă că activitatea Primăriei va fi reorganizată. Cetăţeanul se bucură gândindu-se că bugetul pentru salarii va fi astfel diminuat (prin micşorarea numărului de funcţionari), iar banii vor fi folosiţi pentru astuparea gropilor şi câte altele. Doar că, oamenii care lucrează în Primărie au obţinut posturile prin concurs. Va fi imposibil ca cineva sau ceva să-i mişte de pe poziţiile lor.

Se vor reamenaja locurile de joacă, terenurile de fotbal, volei, etc., etc. Frumos... şi sănătos (mai ales!). Dar banii, banii? De unde? Dorinţa-i mare, bugetu-i mic...

Se vor reabilita aleile din cartiere. E bine şi aşa, măcar printre blocuri să nu dăm de gropi. Se vor face branşamente individuale la blocuri (bănuiesc că pentru apa potabilă; broşurica nu face precizări).

Se vor instala cişmele stradale. Am avut o frumoasă fântână arteziană în centrul oraşului. Se poate reface? Avem o fântână arteziană vai de capul ei (şi al nostru) pe strada pietonală. Se poate face una la care să căscăm gura mai ceva ca la dentist?

Scrie în broşurică despre asigurarea cetăţeanului împotriva răufăcătorilor prin activarea postului de sectorist. Dacă primarul poate activa un asemenea post, îl felicit pe candidatul Vasile Moldovan pentru iniţiativă! Dacă...
Va fi creat un registru cu persoanele agresive. Măsură utopică, zic eu. Un om poate fi agresiv doar în anumite circumstanţe (pierde echipa favorită, nu-l lasă vecinii să-l asculte la volum maxim pe manelistul preferat, nu i-a făcut nevasta mâncarea preferată, etc). Dar, să nu fiu rău şi să presupun(em) că persoane agresive sunt doar bătăuşii stradali. Bun. Vor fi trecuţi într-un registru. Ca să ce???

Scrie că se va fluidiza traficul. De fapt, fiecare candidat face fluidizarea asta. Cum? Poate candidatul Vasile Moldovan să ne spună cum, pentru a-l vota?

Acum urmează, din parte-mi, un scurt comentariu despre o problemă care pare nerezolvabilă în multisecularul oraş. Citesc iar că se vor curăţa malurile râurilor. Presupun că iar se va face binecunoscuta curăţenie generală în oras, la care vor participa cei care nu fac mizerie, asistaţi de la o distanţă asigurătoare de cei care fac mizerie.

N-am citit niciun fel de răspundere a candidatului la funcţia de primar pentru instituirea unor amenzi drastice pentru cei care aruncă gunoiul peste tot. Am mai scris şi rescriu acum. Poliţia locală nu trebuie să aibă ca sarcină de serviciu doar amendarea şoferilor care parchează şi ei pe unde pot, fără permis de parcare sau tichet de parcare. Poliţia locală poate sta cu ochii pe cetăţeni şi în momentul când unul aruncă gunoi pe jos, imediat amenda! Usturătoare!

Dacă se reamenajează traseele turistice de pe dealul Solovan, înseamnă că bani pentru lucruri mai mărunţele, un trotuar, două, trei, o şosea, două, trei, nu vor fi. Siguranţa cetăţeanului trebuie privită şi ca posibilitatea ca el să ajungă cu bine acasă bazându-se pe trotuarele lipsite de capcane asfaltice. După ce astea se vor fi realizat, putem urca pe Solovan.

Piaţa va fi reamenajată, reabilitată. Vor apărea pieţe noi, prin cartiere. Mie mi-e imposibil să contabilizez de câte ori am auzit/citit această promisiune. Vreau să văd faptele, şi data viitoare voi vota şi eu pe cine trebuie. Acum, voi da un vot fără să am siguranţa că fac bine ceea ce fac.
Se va dezvolta turismul, mai scrie în broşurica veselă, prin intermediul Biroului de Dezvoltare Turistică. B.D.T. ăsta al Sighetului, e deosebit. Nicăieri nu se găseşte unul atât de prost conceput, la subsol, cu veşnicul aspect de construcţie neterminată. Turiştii sunt fericiţi dacă văd Memorialul şi-şi fac mai apoi câteva poze la Cuiul renumit.

Tot la capitolul turism, domnul avocat Vasile Moldovan scrie că Primăria va oferi turiştilor pachete turistice atractive. Dacă e un oraş curat, cu un Centru de Informare Turistică normal, cu străzi asfaltate, şi construcţii vechi readuse la viaţa lor de odinioară, vor veni turişti în Sighetu Marmaţiei, nu numai pentru Memorial sau Cui.

Domnul Vasile Moldovan poate fi o soluţie pentru oraşul nostru pentru viitorii patru ani. Mai are timp să ne convingă de aplicabilitatea practică a promisiunilor cu care ne-a întâmpinat în Broşurica Veselă II.

Ah...să nu uit! Puţină gramatică. (Nu ştiu, zău, ce-mi veni). <> e substantiv neutru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și