“Noi suntem la 2.600 lei salar mediu brut lunar la nivelul județului. |n Regiunea de nord-vest media este de 2.900 lei, iar aici Clujul trage foarte mult în sus.

La nivel național media este și mai mare, 3.900 lei, merge chiar spre 4.000lei. Suma noastră ne situează în coada clasamentului. Suntem sub media națională cu 19% și sub cea regională cu 11%. Acest lucru se vede și contează pentru angajați. Pe de altă parte, din punct de vedere competitiv, suntem în avantaj față de alte regiuni, pentru că este forță de muncă ieftină, lucru atractiv pentru investitori”, a declarat Florentin Tuș, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Maramureș.

O altă problemă, cu care se confruntă și județul nostru, este diferența mare între salariile de la stat în comparație cu cele din privat. Bugetarii au beneficiat de creșteri salariale substanțiale, pe care privații nu le pot susține fără o creștere a productivității aferentă.

“Este un decalaj mare între salariile din domeniul public și cel privat, ceea ce este foarte grav. Nu ar trebui să se întâmple așa ceva, pentru că motorul economiei stă în mediul privat. Fără el nu am avea bugetari foarte mulți. Avem decalaje uriașe, motiv pentru care toată lumea vânează posturi la stat. E nevoie de un balans între cele două. Orice creștere de salar în mediu privat, trebuie să fie însoțită de o creștere a producțivității. Nu-ți permiți creșteri artificiale, doar pe criterii sociale sau interese politice”, a precizat Florentin Tuș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și