Poliţiştii au făcut 50 de dosare penale pentru decontări ilegale de sevicii şi dispozitive medicale şi au pus sub acuzare 74 de oameni.

- Nici acum nu a venit aprobarea, se plânge o pacientă.

- De când?

- De două, trei luni, de când am depus actele.

La fel ca acestă femeie, aproximativ două mii de pacienţi aşteaptă să le fie aprobate dosarele de îngrijire la domiciliu. În loc de ajutor primesc, însă, refuzuri, în vreme ce banii care le sunt destinaţi sunt furaţi lună de lună.

În ultimele patru luni, poliţiştii de la investigaţii economice au deschis nu mai puţin de 50 de dosare penale care vizează decontări ilegale de servicii medicale şi dispozitive de la casele de asigurări de sănătate. Paguba, numai în aceste anchete, este de patru milioane de lei.

De exemplu, luna trecută, poliţiştii au descins la trei mari spitale din Capitală în căutare de probe. Investigau felul în care au fost fraudaţi banii Casei Județene de Asigurări de Sănătate din Giurgiu. Din 2014 şi până anul trecut, o firmă privată de îngrijire medicală la domiciliu ajuta mai mult pe hârtie pacienţii imobilizaţi în case.

Asistente medicale, care lucrau în paralel în spitale din Bucureşti şi la firma privată, ar fi folosit documente false pentru a justifica servicii de îngrijire la domiciliu care în realitate nu ar fi fost oferite. Cu ajutorul actelor contrafăcute, decontau serviciile la Casa de Asigurări de Sănătate.

Paguba de patru milioane de lei, descoperită de poliţişti în doar patru luni, se adaugă celor 20 de milioane de lei fraudate de un grup infracţional condus chiar de un fost şef al CNAS, Marian Burcea.

Recent, 90 de inculpaţi şi peste 30 de firme au fost trimise în judecată pentru servicii de îngrijirea la domiciliu decontate ilegal.

Anchetele deschise în ultimele luni au dus la acuzarea a 74 de persoane. Patru oameni au fost arestaţi, 11 reţinuţi şi 21 sunt cercetaţi sub control judiciar. Pe mai bine de două milioane de lei, anchetatorii au pus sechestru.

Tatuaje Sighet

Citește și