Socata se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc pe care le pastrati in pungi de hartie la loc racoros. Doar ca atunci veti pune cu 2-3 flori mai multe, ca sa iasa asa aromata.
Terapia cu flori de soc este recomandata in combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).
Ingrediente pentru Socata
10 flori mari soc
500-600 gr zahar
1 lamaie mare
8 gr drojdie proaspata
Mai aveti nevoie de: un borcan de 5 litri.
Socata - Preparare
Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se acopera cu zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi.
A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera cu tifon si se lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat de acidulata doriti sa fie soacata; la noi au fost suficiente 2 zile).
In fiecare zi amestecati in borcan dimineata si seara si gustati socata. Cand a ajuns la aciditatea dorita strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider.
Socata se serveste rece.
Preluare: e-retete.ro