Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a închis şedinţa de miercuri în scădere cu 1,51% până la valoarea de 13.338,46 puncte. De asemenea, în jurul orei 03.30 GMT, indicele Kospi al bursei de la Seul înregistra o scădere de 0,95%, indicele SX200 al bursei de la Sydney înregistra o scădere de 1,16%, în timp ce indicele bursei de la Hong Kong a încheiat prima prima şedinţă de miercuri în scădere cu 1,74%.

La fel ca şi pieţele bursier europene şi americane, care au încheiat şedinţa de marţi în scădere, bursele asiatice mizează pe o revenire a riscurilor geopolitice. În plus, bursa niponă este afectată şi de consecinţele aprecierii yenului, considerat drept o valoare de refugiu în perioade dificile. Însă aprecierea monedei japoneze îi afectează pe marii exportatori niponi, ale căror venituri înregistrate în străinătate se diminuează în momentul convertirii în yeni dacă cursul monedei japoneze creşte.

La rândul său cotaţia petrolului continuă să crească după ce marţi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni (în cazul ţiţeiului WTI) şi cea mai ridicată valoare din ultimele şase luni (pentru ţiţeiul Brent). În cursul schimburilor care au avut loc dimineaţa barilul de ţiţei "light sweet crude" (WTI) cu livrare în luna octombrie a crescut cu 1,26 dolari până la 110,27 dolari. De asemenea barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului a câştigat 1,54 dolari până la 115,90 dolari.

"Posibilitatea unei lovituri militare în Siria creşte cu fiecare minut iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea destabilizării regiunii Orientului Mijlociu", subliniază Kathy Lien, analistă la BK Asset Management.

În ceea ce priveşte cotaţia petrolului, operatorii iau în calcul "riscul perturbării tranzacţiilor şi transportului ţiţeiului în regiune", a apreciat la rândul său Michael McCarthy, de la firma CMC Markets din Sydney.

Ministrul american al Apărării, Chuck Hagel, aflat într-un turneu în Asia, a avertizat marţi că forţele armate americane sunt gata pentru o acţiune militară dacă preşedintele Barack Obama îşi va da acordul.

Siria este un mic producător de petrol (câteva zeci de mii de barili de ţiţei pe zi) însă pieţele financiare se tem că o intervenţie internaţională ar putea destabiliza întreaga regiunii a Orientului Mijlociu, o zonă cheie pentru producţia mondială de petrol.

La începutul crizei, în luna martie 2011, Siria extrăgea aproximativ 380.000 de barili pe zi. La începutul lunii august, după doi ani de război civil, producţia de petrol a Siriei a scăzut la 39.000 de barili pe zi. Cu toate acestea pieţele se tem de posibilitatea ca conflictul din Siria să pună în pericol mize mai mari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și