Cercet─âtorii americani studiau efectele antioxidante ale cafelei c├ónd au descoperit c─â acidul clorogenic, un antioxidant reg─âsit ├«ntr-o propor┼úie cuprins─â ├«ntre 7% ┼či 9% ├«n boabele de cafea, previne deteriorarea vederii ┼či chiar degenerescen┼úa retinei, provocat─â de glaucom, ├«naintarea ├«n v├órst─â ┼či diabet, potrivit dailymail.co.uk.

├Än studiul publicat de cercet─âtorii americani ├«n Journal of Agricultural and Food Chemistry se arat─â c─â acidul clorogenic administrat ┼čoarecilor a ├«mpiedicat degenerescen┼úa retinei acestora.

"Retina este un strat sub┼úire de ┼úesut din interiorul ochiului, ca un perete interior cu milioane de celule fotosensibile ┼či celule nervoase care primesc ┼či organizeaz─â informa┼úiile vizuale. Este, de asemenea, unul dintre cele mai active ┼úesuturi din punct de vedere metabolic, av├ónd nevoie de niveluri crescute de oxigen ┼či fiind sensibil la stresul oxidativ", a precizat profesorul Chang Y. Lee, coordonatorul studiului.

"Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, iar acum înţelegem ce beneficii putem obţine de pe urma acesteia", a adăugat Chang Y. Lee.

Studii anterioare au ar─âtat c─â, de asemenea, cafeaua reduce riscul unor boli cronice, precum Parkinson, cancer de prostat─â, diabet ┼či Alzheimer, ┼či al afec┼úiunilor ce provoac─â declin cognitiv, asociate cu v├órsta.

Citește și

loading...