Punctul comun al celor trei este că aceștia sunt oameni de afaceri. Mai jos derulăm câteva aspecte din activitatea domniilor lor din calitatea de consilieri locali:

Ghenț Traian Dacian (PSD)

Ghenț Traian Dacian este la al doilea mandat de consilier local, primul mandat fiind din partea PD-L, trecând ulterior la PSD, partid de pe care a ocupat cel de-al doilea mandat. Acesta este secretarul Comisiei de buget finanțe și membru într-o altă comisie. Deși în comisii acesta a avut luări de cuvânt, în ședințele de plen nu a luat cuvântul aproape niciodată, decât când a depus jurământul, în calitate de președinte de ședință și o singură dată când a combătut un amendament propus de către consilierul local Nicolae Iuga. Totuși, prezența acestuia la ședințele de comisii și de plen a fost una ridicată. Acesta nu a avut nicio inițiativă proprie de HCL.

Ghenț Dacian este un om de afaceri de succes în Sighet, deținând un mare depozit de distribuție de băuturi alcoolice, bere, băuturi răcoritoare și alte produse alimentare. Este unul dintre cei care au sponsorizat semnificativ în fiecare an festivalurile derulate în Sighet.

Tomșa Petru (PNL)

Tomșa Petru este probabil cel mai longeviv consilier local din Sighet, având în spate cinci sau șase mandate, toate consecutive. Acesta a ajuns la începuturi consilier local de pe partide mici de dreapta în primele mandate, impunându-se ulterior ca președinte al PD-L Sighet, respectiv vicepreședinte PNL Sighet după fuzionarea celor două partide în urmă cu cinci ani.

Tomșa Petru este unul dintre cei mai controversați consilieri locali sigheteni. După cum el însuși recunoaște, nu este prea școlit dar este pragmatic: acesta a beneficiat de pe urma funcției cel mai mult - și-a extins „imperiul” („Casa Verde din plin Centrul orașului, devenită între timp de culoare gri), derulează multe afaceri în domeniul construcțiilor, câștigând numeroase licitații publice și lucrări la diverse Primării și alte instituții din Maramureș și din țară, ambele fiice sunt angajate în sistemul bugetar (una este Secretar de comună, cealaltă este angajată la Primăria Sighet). De curând, ginerele domniei sale, fostul consilier local Mihalca Ionuț, a ocupat poziția de șef serviciu Iluminat public din cadrul SPG Urbana.

Tomșa Petru a avut numeroase intervenții atât în Comisia de buget-finanțe cât și în ședințele de plen ale CL, iar prezența la comisii și ședințe a fost una foarte ridicată. Acesta nu a avut nicio inițiativă proprie de HCL în acest mandat, fiind însă cosemnatar la câteva proiecte inițiate de PNL Sighet.

Când s-a votat în Consiliul local creșterea salariilor angajaților din Primărie și instituțiile din subordine (iulie 2017), Petru Tomșa a votat „pentru”, fără votul domniei sale respectivul proiect de HCL nu ar fi trecut. Aceasta în condițiile în care, Petru Tomșa nu ar fi avut voie să voteze, având în vedere că fiica domniei sale era angajată în cadrul Primăriei Sighet. Practic, tatăl și-a votat fiicei mărirea salariului. Totodată, Tomșa Petru a votat de mai multe ori proiecte de HCL propuse de către primarul Horia Scubli, deși PNL Sighet nu le-a susținut. Unele voci susțin că acesta are o relație specială cu primarul Horia Scubli.

Din informațiile noastre, Tomșa Petru va ocupa locul 2 pe lista de consilieri locali a PNL la alegerile locale din acest an.

Mateș Mara Dafina (PSD)

Mateș Mara Dafina a devenit consilier local la data de 1 septembrie 2017, după ce PSD a vacantat un loc prin plecarea lui Vasile Moldovan în funcția de prefect al județului. Aceasta este de profesie arhitect, fiind prietenă bună cu arhitectul orașului, d-na Bologa Ioana.

Mateș Mara Dafina s-a făcut remarcată, fiind implicată în scandalul efectuării studiului de reabilitare a creșei „Sfânta Elena” din Sighet. Practic, aceasta a întocmit documentația tehnică a studiului. Mateș Mara Dafina a fost acuzată de către mai mulți consilieri locali că se află în conflict de interese, studiul urmând a fi plătit din bugetul local. Ca urmare a demersului consilierilor locali Iuga Nicolae și Mihali Gavrilă, plata acestui studiu a fost blocată, nefiind efectuată nici în prezent.

Prezența domniei sale la ședințele de comisii și la ședințele de plen a fost una medie spre ridicată. Aceasta a avut zero inițiative proprii de proiecte de HCL.


***

În cazul în care cei trei consilieri locali consideră că nu s-au prezentat în acest articol toate realizările domniilor lor, îi invităm să ne trimită pe adresa de e-mail redactie@sighet247.ro Raportul de activitate al lor la final de mandat spre a fi publicat și astfel sighetenii să fie informați cu privire la acestea.

În zilele următoare Sighet 247 va prezenta în continuare realizările fiecărui consilier local în parte, atașând Raportul de activitate al acestora, în măsura în care acesta va fi primit pe adresa redacției.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și