O puţină şi necesară punere în temă. (Fragmentele puse în ghilimele le-am preluat de pe https://ziarmm.ro/arafat-baga-comuna-petrova-in-carantina/ )

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a primit Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat Dr. Raed Arafat nr. 4659720/2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Petrova, începând cu data de 24 octombrie, ora 08.00, pentru o perioadă de 14 zile, a declarat președintele CJSU, prefectul Nicolae-Silviu Ungur″.

...şi atunci, Ministerul Afacerilor Interne Departamentul pentru situaţii de urgenţă, Instituţia prefectului-judeţul Maramureş , Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, au emis Hotărârea nr. 50/2020 din 23 octombrie 2020 privind propunerea instituirii carantinei în localitatea Petrova din localitatea Petrova, judeţul Maramureş.

Sigur că rata de infectare de 5,34 la 1000 de locuitori a impus instituirea carantinei. S-au luat măsuri extrem de eficiente, să ştiţi, stimaţi cititori.

Hotărârea - hotărâtă zice că „Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența ”față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile, urmând a se desfășura online. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție prin extinderea arealului localității Petrova cu o distanță minimă de siguranță de 1 km, în care se introduc restricții de deplasare (filtre rutiere: DN 18 spre localitățile Rona de Sus și Leordina; DJ 185 Bistra-Crasna Vișeului; DC 7 Petrova-Crasna Vișeului; DC 15 Petrova-Strâmtura)″.

Numai că Hotărârea nu mai pare chiar aşa de hotărâtă în privinţa posibilităţilor crescute de îmbolnăvire pentru elevii din Petrova care pot veni la liceele din Sighet, apoi se pot întoarce în localitatea carantinată (dar cu fisuri), iar a doua zi se pot duce iar la Sighet la şcoală şi tot aşa, timp de 14 zile (a se citi 10, că sâmbătă, duminică şcolile patriei sunt închise). Hotărârea - hotărâtă zice la Art 3: „În/din zona carantinată este permisă intrarea / ieșirea pentru [...] elevii / studenții care au domiciliul în zona carantinată și care urmează cursurile unor unități de învățământ din alte unități administrativ-teritoriale pentru care nu sunt dispuse măsuri de carantină zonală″.

Cu alte cuvinte, Sars-Cov-2 nu merge cu microbuzul/autobuzul. Nici cu trenul nu-i place. Ştiu asta din sursă sigură! Are şi număr de înregistrare: 50/2020 din 23 octombrie 2020. Elevii petroveni n-au cum să-i contamineze pe colegii de clasă, pe profesori. Dacă la filtrele rutiere arată legitimaţia de elev sau carnetul de note, pot circula dinspre/la Petrova.

E clar, carantina de la Petrova are o mică fisură. Una mai mare e în logica autorilor!


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și