Caravana aduce în atenţia publicului filme apreciate din programul festivalului, titluri preamiate în festivaluri international, dar şi câteva dintre cele mai iubite pelicule româneşti apărute în ultimii ani.

În cadrul caravanei sunt proiectate filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere. La intrarea în sală, acestea vor primi câte un set de căşti, iar în pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informaţii care pot facilita înţelegerea intrigii.

Restul spectatorilor vor urmări filmul în condiţii normale, dar oricine doreşte poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio.

A doua oprire este la Sighetu Marmaţiei, în 16 octombrie, ora 12:00, Sala Radio Sighet, strada Plevnei, nr. 8.

De la ora 12:00, spectatorii vor avea ocazia să revadă filmul „Poziţia copilului”, care a câştigat premiul Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în anul 2013, precum şi trofeul pentru cel mai bun film în cadrul Galei Gopo din anul 2014. Filmul vorbeşte cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult. Poziţia copilului este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a "high-class-ului" românesc contemporan, vorbind despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

De la ora 14.30 spectatorii vor putea să revadă filmul „Roxanne”, debutul în lungmetraj al regizorului Valentin Hotea. Deşi resortul poveştii sale se petrece în 1989, Roxanne relatează evenimente ce au loc două decenii mai târziu: Tavi Ionescu (Şerban Pavlu), un bărbat de 38 de ani care nu prea vrea să se aşeze la casa lui, îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, prietena lui, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi totul se va complica însă din ziua când se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate: descoperă că ar putea avea un fiu cu o fostă prietenă din liceu.

Proiecţia este organizată în parteneriat cu Team For Youth Association şi Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Maramureş, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaţionale a Bastonului Alb, din calendarul de activități al proiectului "Eye Care / Day Care" al Team for Youth Association, un Serviciu European de Voluntariat, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+.

Intrarea la proiecţii este liberă.

Caravana Cinematografică pentru Nevăzători este un proiect organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul îşi propune să promoveze şi să faciliteze accesul la cultura cinematografică românească, să promoveze filmele cu descriere audio în rândul comunităţii şi a industriei cinematografice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și