Filmul s-a lansat oficial anul trecut, în data de 16 noiembrie, și a adus după două luni în cinematografele din România, peste 184.000 de spectatori, plasându-se în primele poziții din box office-ul românesc.

“Avanpremierele și proiecțiile speciale organizate de echipa filmului în cadrul turneului de promovare, demarat de Transilvania Film la finalul lunii octombrie a anului trecut, au strâns aproape 40.000 de spectatori în cele peste 60 de orașe în care au avut loc. Majoritatea proiecțiilor din caravană au rulat cu casa închisă, filmul și echipa fiind întâmpinați cu aplauze și entuziasm de fiecare dată”, informează reprezentanții casei de producție care a realizat filmul.

„Eu nu am mai trăit așa ceva niciodată în viață, sunt greu de descris în cuvinte experiența și emoțiile trăite la fiecare întâlnire cu publicul și sunt profund recunoscător pentru tot acest val de apreciere și iubire”, a declarat și regizorul Stere Gulea.

Pelicula readuce pe marile ecrane, după mai bine de 30 de ani, personajele ale lui Marin Preda, sub regia aceluiași Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru și este semnată de Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din România.

“<> continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi”, precizează reprezentanții realizatorilor filmului.

# Horațiu Mălăele în locul lui Victor Rebengiuc

Filmul “Moromeții” a fost lansat în 1987, în regia lui Stere Gulea, care a făcut și scenariul. Personajele principale au fost jucate de o serie de mari actori: Victor Rebengiuc (Ilie Moromete), Luminița Gheorghiu (Catrina Moromete), Gina Patrichi („Guica” Moromete), Emilia Popescu (Ilinca Moromete), Teodora Mareș (Polina Bălosu), Dorel Vișan (Tudor Bălosu), Mitică Popescu (Gheorghe Cocoșilă), Florin Zamfirescu (Stan Țugurlan) și Petre Gheorghiu (primarul Aristide).

În “Moromeții 2”, Ilie Moromete este jucat de Horațiu Mălăele, după ce Victor Rebengiuc a refuzat rolul principal. În celelalte două roluri principale au fost distribuiți Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema. Alături de ei apar Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Zamfirescu, George Mihăiță, Ioana Bugarin, Paul Ipate, Vlad Logigan, Cuzin Toma, Marian Râlea, Dorina Chiriac, Liviu Pintileasa și Ion Caramitru.

“Cristian Niculescu este scenograful care a refăcut casa Moromeților după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost creat de la zero. Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru <>, este creatoarea costumelor. Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu și Alexandra Gulea, muzica este semnată de Vasile Șirli, iar coloana sonoră este gândită de aceeași Dana Bunescu, câștigătoare a șase premii Gopo până în prezent, pentru montaj și sunet”, mai precizează realizatorii filmului “Moromeții 2”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și