Potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, dronele s-au dovedit extrem de utile în identificarea microhabitatelor și în evaluarea amenințărilor la care sunt supuse speciile din parcul național.

"O nouă metodă de cartare a 27 habitate de interes comunitar (păduri de fag, păduri de brad, tufărișuri de jneapăn, pajiști montane, izvoare montane, grohotișuri, stâncării, mlaștini, turbării) a fost utilizată cu ajutorul imaginilor aeriene preluate cu drona, astfel au putut fi identificate o serie de microhabitate, evaluate amenințările și presiunile la adresa habitatelor. (...) S-au utilizat mai multe drone care au prelevat imagini din diverse locații ale masivului rodnean, acestea fiind prelucrate prin vectorizare și interpretate de către echipa de botaniști și informaticieni ai firmei de cercetare, responsabilă de evaluarea stării de conservare a habitatelor comunitare", se arată în comunicatul transmis de managerul de proiect, Claudiu Iușan.

Cartarea și evaluarea acestor habitate se desfășoară în cadrul proiectului "Managementul conservativ al biodiversității Parcului Național Munții Rodnei", cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu. Proiectul a debutat în anul 2010 și urmează să se încheie în acest an.

Evaluările vor sta la baza monitorizării permanente în vederea menținerii și îmbunătățirii stării de conservare, iar măsurile propuse în urma acestor analize ale vegetației vor fi integrate în Planul de Management al Parcului Național, Sitului Natura 2000 și al Rezervației Biosferei Munții Rodnei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și