"În nici un caz Castelul Bran nu se vinde. Această informație revine ciclic mai ales în presa din străinătate. A fost o informație falsă în momentul preluării de către actuala administrație, care revine în actualitate din când în când. Castelul Bran nu este de vânzare și Castelul Bran nu se va închide în nici un caz. El va rămâne deschis să-și spună pe mai departe poveștile frumoase pe care le are de spus" a afirmat sursa citată.

Referitor la problemele apărute pe unul din zidurile Castelului, cel de pe latura estică, unde a căzut tencuiala și se vede cărămida din secolul al XVII-lea, Bogdana Balmuș a precizat că încă de la preluarea Castelului în luna mai 2009 de către noua administrație, grija pentru conservarea monumentului a fost maximă cât și în ceea ce privește respectarea legii și de aceea administrația monumentului istoric a colaborat totdeauna cu arhitecți, restauratori, au fost făcute planuri de renovare și de restaurare a castelului.

"Nu trebuie uitat că în momentul preluării Castelului Bran, în anul 2009, ploua în interiorul acestuia, că a fost golit tot ceea ce conținea la acea vreme, așa că eforturile actualilor proprietari au fost foarte mari pentru a-l putea reda circuitului turistic. Zidul nu este în pericol, fiind o zonă în care vizitatorilor Castelului Bran sau celor care circulă pe lângă zid nu le este pusă viața în pericol. Desigur că zidul necesită reparații, dar suntem în curs de avizare și de primire a autorizațiilor pentru refacerea acelui zid", a explicat Bogdana Balmuș.

Ea a amintit investițiile pe care proprietarii Castelului Bran le-au făcut de-a lungul timpului, care se ridică la sume foarte mari. Astfel, investiția pentru reparații și lucrări de conservare a fost de 4.356.000 de lei, iar cea alocată punerii în valoare a monumentului și pregătirea personalului care deservește castelul a fost de un milion de lei. De asemenea, lucrările de reabilitare a Casei de Ceai a Reginei Maria, care va fi deschisă pentru public la 1 iunie 2016, se ridică la suma de peste un milion de euro.

O altă investiție care se află în procedura de avizare este montarea unui lift cu pereți de sticlă care să facă legătura între curtea interioară a Castelului Bran și curtea Parcului Regal, cu trecere printr-un tunel, investiție unică în Europa și prin care se dorește atragerea unui număr și mai mare de turiști.

Întrebată dacă Castelul Bran ar putea pune la dispoziție câteva încăperi în care să fie expuse o parte dintre piesele aflate în incinta Muzeului Național Bran găzduit de clădirea Vămii Medievale, muzeu care s-ar putea închide la sfârșitul acestui an, Balmuș a spus că administrația Castelului Bran a declinat această ofertă.

"În prezent, Castelul Bran oferă tot ce se poate despre povestea Reginei Maria pe care o spune atât de frumos, despre epoca medievală, despre perioada în care era Cetate Medievală, despre legenda Contelui Dracula", a mai punctat managerul de PR.

Castelul Bran a fost vizitat anul trecut de 630.206 turiști, în creștere cu 14,39% față de anul 2014, 56% dintre vizitatori fiind turiști străini.

În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul Reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. La moartea Reginei, în 1938, castelul a fost moștenit de către principesa Ileana, căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg. Dupa 1948, Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român. La 18 mai 2006, castelul este retrocedat legal moștenitorilor din familia de Habsburg, fiind administrat tranzitoriu pentru încă trei ani de către statul român, prin Ministerul Culturii.

Din iunie 2009, castelul a intrat pe deplin în posesia moștenitorilor principesei Ileana: arhiducele Dominic de Habsburg, arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen și arhiducesa Elisabeta Sandhofer.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și