Cum toate sunt mai scumpe decât anul trecut, acolo unde dorinţele mirilor depăşesc bugetul există o singură soluţie: se restrânge evenimentul. "Oamenii vin mai puţini la evenimente, chiar sunt lipsuri de aproximativ 10%. În proporţie de 90%, evenimentele sunt între 80 şi 100 de persoane şi cam 20% depăşesc cele 100 de persoane şi ajung undeva la 200", spune Carmen Ioniţă, organizator de evenimente.

Cât costă o nuntă în 2022. Preţul meniului a crescut
Fiecare serviciu în parte costă mai mult. Cea mai mare diferenţă se vede la preţul meniului. "Noi am crescut preţurile, dar nicidecum direct proporţional cu creşterile şi valoarea inflaţiei. Preţurile pe botez încep de la 70 până la 90 de euro. Preţurile pentru nuntă sunt de la 95 de euro până la 130 de euro meniul", a explicat Adrian Gudan, patron de restaurant.

"Combustibilul, pentru că indiferent unde ne ducem folosim combustibil. Materia primă pentru meniu normal, acum doi ani de zile era cu 60% mai ieftină. Există cazuri şi de dublare a preţului. De cele mai multe ori, partea de servire, de ospătari, este dublă la preţ faţă de acum doi ani de zile", adaugă Carmen Ioniţă, organizator de evenimente.

Pentru a avea DJ sau muzică live, mirii dau mii de euro
Şi păstrarea amintirilor de la marele eveniment costă mai mult. Serviciile foto-video s-au scumpit în medie cu 20-30%, iar preţurile pornesc în Bucureşti anul acesta de la 1.500 de euro. Un DJ costă peste 1.500 de euro, iar o formaţie cel puţin 4.000 de euro. Miresele de anul acesta dau mai mulţi bani şi pe rochie care, spun designerii, este tot mai greu de făcut după gusturile doamnelor, din lipsă de stocuri. "Cel puţin cu 30% au crescut, plus că mai avem o problemă. Probabil transporturile s-au oprit din alte ţări şi nu mai găsim materiale, deci e o criză de materiale, de noutăţi", mărturiseşte Aida Lorena, designer.

Câţi bani pun în plic invitaţii, la nuntă
Nici să fii invitat nu te costă mai puţin. S-a scumpit meniul, a crescut şi darul. O regulă nescrisă spune că în plic se pune de două ori preţul mâncării şi băuturii. Asta înseamnă că un cuplu lasă pe masă cam cât salariul minim în România. Nu este de mirare, aşadar, că mulţi dintre invitaţi privesc cu îngrijorare fiecare invitaţie la nuntă pe care o primesc. Potrivit celor din industrie, scumpirile nu se opresc aici. De anul viitor, nunta va costa cu cel puţin 30% mai mult.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și