Să ne înţelegem. Sighetul are Primărie. Are construcţia, lăsată moştenire şi revăruită din când în când. Din păcate, în ea nu locuieşte nimeni... Sau poate cine stă acolo are o activitate atât de discretă încât pare că avem în plin centrul oraşului o impozantă construcţie...degeaba.

Ce altă impresie poate lăsa sigheteanului plătitor de taxe sau vizitatorului de aiurea al Cuiului devenit punctul zero (sau zero barat mai degrabă!) al multisecularul oraş cu străzi mâncate de gropi artistic apărute prin vrerea naturii care continuă să bântuie pe-aici în patru anotimpuri şi prin nepriceperea gospodarilor locali?

Nu Cuiul e problema cea mare. El aduce oameni dornici să se pozeze lângă o prostie monumentală. Dacă las renumitul(?) monument să-şi facă veacul în instantaneele fotografice ale celor ce-au trecut pe-aici şi plec la drum, turist sau localnic, ce credeţi că-mi văd ochii?

Strada pietonală e jegoasă de mai multă vreme. Pesemne că numai eu trec pe-acolo...În Primărie, la şedinţele Consiliului local se intră şi se iese (după lungi şi infructuoase dezbateri) pe uşa principală. De la şosea, cum s-ar zice. Acolo, totul e în ordine.

Dar dacă merg, de la punctul zero (cu litere mici, după cum se vede) şi mă îndrept, agale, pe acelaşi trotuar, spre...Baia Mare? Am ales un punct de reper cât mai îndepărtat ca să nu creadă cineva că pledez pe-ascunselea în favoarea unor agenţi economici care au firme pe traseu.

E simplu. Trebuie să merg cu ochii-n pământ, din două motive: unul că nimeni, nicio administraţie locală nu s-a străduit să toarne un asfalt ca să se poată merge normal prin zonă; altul ar fi că dacă mă uit la pietricele şi gropiţe, la denivelări şi băltoace, am şanse foarte mici de a da ochii cu vreun cunoscut venit în vizită de informare cum nu trebuie să arate un oraş.

Dacă plec de la Cui în orice sens, mă vor întâmpina aceleaşi probleme. Pot „admira″, de exemplu, relativ recent refăcuta clădire a Cinematografului. O voi face păstrând o precaută distanţă, pentru că văd că începe să arate ca un decor dintr-un film de război.

Bine că cei pe care i-am votat (din oferta prezentată că de... democraţia are limitele ei, bine precizate pe listele de vot!) s-au chinuit săptămâni întregi pe cine să aleagă viceprimar! Nu era oare, la mintea oricui, că alesul local cu numărul cel mai mare de voturi, după primar, trebuie pus viceprimar? Aţi pierdut vremea, doamnelor şi domnilor. Aţi ales şi aţi reales de câteva ori. Problema se putea lămuri în doi timpi şi trei mişcări. Dar ce credeţi, că lumea v-a pus acolo ca să asiste la neputinţa domniilor voastre de a face lucruri elementare?

Ni se spune că bugetul...of...bugetul... şi de-aia nu se asfaltează, de-aia dăm în gropi sau în dale sfărămate pe trotuare, de-aia curge tencuiala de pe clădiri. Dar puţin simţ estetic aveţi, aleşilor noştri pe patru ani? N-aţi găsit o firmă care să se ocupe cu umplerea cu pământ a spaţiului dintre- pretenţios spus- trotuarul şi şoseaua zonei de la Pompieri spre... Baia Mare şi apoi amenajarea lui cu nişte iarbă, nişte flori, un gard viu? E chiar aşa de mare cheltuială?

Ne lăudăm că suntem oraş de 700 de ani vechime. A făcut cineva din partea Primăriei proiecte care să aducă fonduri de la UE, proiecte argumentate tocmai pe vechimea oraşului? Unde sunt fondurile? Ce proiecte a câştigat oraşul, în afară de cel cu modernizarea Spitalului?

Am dus o luptă asiduă cu firma de adunare a gunoiului ca să ne pună nişte igluuri speciale în care să putem arunca gunoiul selectat. Mulţumesc şi pe această cale domnului consilier Tomşa pentru că fără intervenţia telefonică a domniei sale, sunt sigur că şi acum ne-am fi dus departe de casă cu sacoşile pline de plastic şi cartoane să ne facem datoria de cetăţeni doritori de normalitate.

Acum, de două săptămâni, suntem in aşteptare. Aşteptăm să vină cineva (oare cine???) ca să golească igluul pe care-l vedeţi pozat de mine azi, 3 aprilie 2021, pe la orele 9. Oare tot printr-un telefon dat de cine trebuie cui trebuie se poate rezolva problema?

Caut primărie care să facă toate cele semnalate şi încă multe altele despre care nu mai amintesc acum.

Aş fi extrem de bucuros dacă într-o bună zi voi avea ocazia să scriu:

Am găsit Primăria (cu majusculă) care...!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

CJ Maramure?

Instructor auto-moto Sighet

Asociatia MUZICANDO - Sus?ine?i educa?ia prin joc!